jednostavan recept

Grah s buncekom zimski je favorit: Evo kako ga pravilno skuhati

23.11.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Donosimo jednostavan recept za kuhani grah s buncekom - mnogima najdraže jelo koje se kuha čitavu zimu, iznova i iznova

Malo koje jelo asocira na zimu kao klasični grah s buncekom. Hranjiv, zasitan, topao i neodoljivo ukusan, s dobrim je razlogom desetljećima omiljeni ručak za cijelu obitelj.

Grah je stoljećima prisutan na jelovnicima širom svijeta. Od Južne Amerike, odakle potječe, do europskih kuhinja, koristi se kao osnovna namirnica zahvaljujući svojoj svestranosti, bogatstvu hranjivih tvari i pristupačnosti, ali i činjenica da jednom skuhan može stajati i do nekoliko dana.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Nazivaju ga i supernamirnicom jer je bogat biljnim proteinima, vlaknima, složenim ugljikohidratima i esencijalnim mineralima poput željeza, magnezija, kalija i cinka. Također sadrži nizak udio masti, što ga čini idealnim za osobe koje žele smanjiti unos masnoća, ali istovremeno osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari.

Recept za grah s buncekom

Visok udio vlakana dodatan je benefit jela s grahom, jer su upravo ona ključna u održavanju zdravlja probavnog sustava, regulaciji šećera u krvi i snižavanju razine lošeg kolesterola.

Možete ga pripremiti s tjesteninom ili ječmom, povrćem ili kobasicama, ili, mnogima najdraže, s ubačenim komadima bunceka. Upravo za potonje donosimo recept s kojim ne možete pogriješiti.

Sastojci:

  • 0,5 - 1 kg graha
  • 2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 korijen peršina
  • 2 - 3 mrkve
  • 1 celer
  • lišće peršina
  • 1 šalica ječma
  • 200 ml pasirane rajčice
  • lovorov list
  • sol, papar
  • 700-800 g bunceka
  • komad špeka + kožica

Priprema:

Ako kuhate svježi grah, prvo ga namočite preko noći. Sljedeći dan ga isperite i stavite kuhati u svježu vodu. Kad zavrije, ocijedite grah i ponovno dolijte svježu vodu, čime ćete izbjeći osjećaj nadutosti nakon jela.

Potom, u jednom loncu skuhajte buncek i špek s kožom, a u drugom skuhajte ječam.

U većem loncu istovremeno zagrijte ulje i dinstajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Kada luk dobije zlatnu boju, a povrće omekani, ubacite grah, lovorov list i vode po želji.

Nekoliko minuta prije kraja dodajte pasiranu rajčicu, skuhan i ocijeđen ječam, nasjeckano lišće peršina te kuhane kožice i narezani špek. Kušajte, pa po potrebi dodajte soli i papra, a onda poslužite s narezanim komadima bunceka. Dobar tek!