Popularni comfort food pojam je koji se odnosi na hranu u kojoj pronalazimo toplinu i utjehu u hladno doba godine, a ovo jelo definitivno spada u tu kategoriju
Recepti za zapečenu tjesteninu mnogima spadaju u najomiljenije, što zbog lake i brze pripreme, što zbog neodoljivog spoja sočnosti i hrskavosti.
Zapečena tjestenina sa sirom i gljivama
Takvo je i ovo jelo, u kojem prevladavaju slastan sir i aromatični šampinjoni, a koje će lako spremiti i potpuni početnici u kuhinji. S druge strane, iskusne kuharice znat će cijeniti brzinu pripreme i predivan izgled ove delicije gotove za svega 15-ak minuta.
'Ovo jelo savršeno je za vegetarijance. Lako se priprema i potrebno je samo deset minuta rada prije nego što ga ubacite u pećnicu na pet minuta da dobije zlatnu boju', rekla je autorica recepta, slavna kuharica Mary Berry, i dodala:
'Sve što je zatim potrebno jest ukusna salata uz koju ćete ga poslužiti. Preporučila bih i da uz šampinjone stavite i druge vrste gljiva, poput vrganja i Shiitake.'
Sastojci:
- 225 g penne tjestenine
- 500 g miješanih gljiva
- 175 g parmezana
- 175 g topivog sira
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 300 ml mlijeka
- Jedna glavica luka (grubo nasjeckana)
- Dva velika režnja češnjaka (zgnječenog)
- 300 ml kiselog vrhnja
- Jedna žlica majčine dušice
- Dvije žlice maslinovog ulja
- Posolite i popaprite
Priprema:
Za početak posolite posudu napunjenu vodom i stavite je da prokuha. Dodajte nasjeckani luk i tjesteninu, pa ostavite da se kuha dok ne omekša.
Dok se tjestenina kuha, u tavu ulijte dvije žlice maslinovog ulja i pustite da se zagrije pa dodajte nasjeckane gljive i kuhajte na jakoj vatri tri minute. Zatim dodajte češnjak i kuhajte još jednu minutu.
Za pripremu umaka rastopite maslac u posebnoj posudi. Kad se otopi dodajte brašno i miješajte na jakoj vatri jednu minutu. Polako dodajte mlijeko nastavljajući miješati dok ne dobijete glatku teksturu.
Začinite umak majčinom dušicom i postupno dodajte svaki od sireva u umak, a zatim začinite solju i paprom.
Ubacite kuhanu tjesteninu, luk i gljive i stavite u vatrostalnu posudu. Pospite vrh tjestenine preostalim sirom.
Stavite u pećnicu na grill na pet minuta dok ne dobijete zlatnu i pjenušavu koricu. Tada je vaša ukusna tjestenina spremna za posluživanje.