za 15-ak minuta na stolu

Tako fina i tako brzo gotova: Ova zapečena tjestenina neodoljivo je sočna i hrskava

14.11.2024 u 11:54

Bionic
Reading

Popularni comfort food pojam je koji se odnosi na hranu u kojoj pronalazimo toplinu i utjehu u hladno doba godine, a ovo jelo definitivno spada u tu kategoriju

Recepti za zapečenu tjesteninu mnogima spadaju u najomiljenije, što zbog lake i brze pripreme, što zbog neodoljivog spoja sočnosti i hrskavosti.

Zapečena tjestenina sa sirom i gljivama

Takvo je i ovo jelo, u kojem prevladavaju slastan sir i aromatični šampinjoni, a koje će lako spremiti i potpuni početnici u kuhinji. S druge strane, iskusne kuharice znat će cijeniti brzinu pripreme i predivan izgled ove delicije gotove za svega 15-ak minuta.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

'Ovo jelo savršeno je za vegetarijance. Lako se priprema i potrebno je samo deset minuta rada prije nego što ga ubacite u pećnicu na pet minuta da dobije zlatnu boju', rekla je autorica recepta, slavna kuharica Mary Berry, i dodala:

'Sve što je zatim potrebno jest ukusna salata uz koju ćete ga poslužiti. Preporučila bih i da uz šampinjone stavite i druge vrste gljiva, poput vrganja i Shiitake.'

Sastojci:

  • 225 g penne tjestenine
  • 500 g miješanih gljiva
  • 175 g parmezana
  • 175 g topivog sira
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • Jedna glavica luka (grubo nasjeckana)
  • Dva velika režnja češnjaka (zgnječenog)
  • 300 ml kiselog vrhnja
  • Jedna žlica majčine dušice
  • Dvije žlice maslinovog ulja
  • Posolite i popaprite

Priprema:

Za početak posolite posudu napunjenu vodom i stavite je da prokuha. Dodajte nasjeckani luk i tjesteninu, pa ostavite da se kuha dok ne omekša.

Dok se tjestenina kuha, u tavu ulijte dvije žlice maslinovog ulja i pustite da se zagrije pa dodajte nasjeckane gljive i kuhajte na jakoj vatri tri minute. Zatim dodajte češnjak i kuhajte još jednu minutu.

Za pripremu umaka rastopite maslac u posebnoj posudi. Kad se otopi dodajte brašno i miješajte na jakoj vatri jednu minutu. Polako dodajte mlijeko nastavljajući miješati dok ne dobijete glatku teksturu.

Začinite umak majčinom dušicom i postupno dodajte svaki od sireva u umak, a zatim začinite solju i paprom.

Ubacite kuhanu tjesteninu, luk i gljive i stavite u vatrostalnu posudu. Pospite vrh tjestenine preostalim sirom.

Stavite u pećnicu na grill na pet minuta dok ne dobijete zlatnu i pjenušavu koricu. Tada je vaša ukusna tjestenina spremna za posluživanje.