Donosimo recept za zapečenu piletinu s tjesteninom oko koje nećete imati puno posla, a bez imalo sumnje u trenu će nestajati s tanjura
Vikend je mnogima jedina prilika da se temeljito posvete kuhanju i svojim najmilijima na stol serviraju pravu domaću gozbu. Srećom, to uopće ne mora značiti da u kuhinji morate provesti cijelo prijepodne.
Brza tjestenina s piletinom, koja je pritom zapečena u pećnici za predivan izgled i neodoljivu hrskavost, stoga je idealno rješenje za koje možete biti sigurni da će u trenu nestati s tanjura.
Sve što je potrebno jest kratko prepržiti osnovne sastojke i skuhati tjesteninu, a već nakon 20-ak minuta vrijeme je da sve posložite u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje, stavite u pećnicu da poprimi divnu zlatnu boju i - ručak je gotov!
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- ¼ žličice čili pahuljica
- 2 x 400g konzervi sjeckane rajčice
- 1 žličica bijelog šećera
- 6 žlica mascarponea
- 4 pileća filea, narezana na trakice
- 300 g penne tjestenine
- 70 g zrelog cheddara, naribanog
- 50 g naribane mozzarelle
- ½ male vezice peršina, sitno nasjeckane
Priprema:
Zagrijte 2 žlice ulja u tavi na srednjoj vatri i lagano pržite luk 10-12 minuta. Dodajte češnjak i čili pahuljice i kuhajte 1 minutu. Dodajte rajčice i šećer, zatim začinite po ukusu. Kuhajte nepokriveno 20 minuta ili dok se umak ne zgusne, a zatim umiješajte mascarpone.
U neprianjajućoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja. Začinite piletinu i pržite je 5-7 minuta ili dok se potpuno ne ispeče.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Skuhajte penne prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s preostalim uljem. Stavite tjesteninu u srednje veliku vatrootpornu posudu, umiješajte piletinu i prelijte umakom. Na vrh stavite cheddar, mozzarellu i peršin. Pecite 20 minuta ili dok ne postane zlatno i dok ne zapjeni.