U vječnoj potrazi za jednostavnim i brzim receptima, ovo je jedan koji može napraviti baš svatko. Pljeskavice od tikvica ne samo da su odlična zamjena za meso već su i sjajan ručak ili večera za one koji žele jesti laganije obroke
Budući da su tikvice odlična baza za ostale namirnice, recepti i mješavine za pljeskavice s njima su neograničeni. Ove neodoljive pljeskavice (neki bi rekli i polpete od tikvica), voljet će i oni koji nisu preveliki ljubitelji tikvica, jer su doista posebne. Bez obzira na to jedete li meso ili ne, sigurni smo da će vam se ovaj recept svidjeti.
Kad je o prilozima riječ, uz ove pljeskavice od tikvica može ići rizi-bizi, no bez problema će biti ukusne i u raznim drugim kombinacijama. Također, ovako pripremljene tikvice savršene su i uz razne umake, a posebice uz tartarski umak.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 5 žlica griza
- 2 žlice prezli
- 2 žlice bijelog luka u granulama
- 1 glavica crnog lika
- peršin
- mljeveni papar
- 1/2 praška za pecivo
- ulje za prženje
Priprema:
Operati tikvice i oguliti ih, pa je izrendati i posoliti. Ostaviti da stoji 10 minuta, pa je dobro ocijediti. Dodati u tikvice jaja, griz, prezle. Ubaciti bijeli i crni nassjeckani luk, peršin i papar. Izmiješati malo, pa dodati prašak za pecivo. Kad se dobro izjednači vaditi po punu žlicu i spuštati u ugrijano ulje. Malo pritisnuti žlicom formirajući malu pljeskavicu. Kad zarumeni, okrenuti na drugu strani. Žlicom izvaditi smjesu i stavljajte u pleh, preko papira za pečenje. Vruće pljeskavice poredajte na papirnati ubrus zato da upije višak ulja. Poslužite tople pljeskavice sa sezonskom salatom.