Povrtne i mesne juhe nešto su što nam je gotovo svakodnevno na jelovniku, ali rijetko tko bi se uopće sjetio skuhati jelo od - kamena. Pa ipak, za ovakvu juhu odavno postoji recept, a sada ga je oživjela slavna domaća kuharica
Marija Bazdan, kuharica i nastavnica u dubrovačkoj Turističkoj i ugostiteljskoj školi, otkrila je zanimljiv recept za juhu kakvu još gotovo sigurno nikad niste probali.
Juha od kamena
Za razliku od povrtnih i mesnih juha, za ovu vam je potreban samo jedan glavni sastojak - morski kamen.
'Juha od morskog kamena je staro jelo koje su spremali naši stari. Kad bi bilo veliko nevrijeme, a ne bi mogli isploviti na more baciti mreže ili kad nije bilo ništa ulova znali su iz kraja (plićaka) izvaditi kamen na kojem je bilo lumpara, morskih puža, algi i nekih drugih školjki te bi ga stavili u lonac s malo maslinovog ulja, mora, petrusina, luka i česna te pustili da se kuha', rekla je Marija Bazdan u razgovoru za DuList i dodala:
'Tako se dobije ukusna juha. Za prilog bi se stavila riža ili bi se ukuhala u rijetko palenta koja bi ih još više držala sitima.'
Neobični recepti
A osim što je podijelila recept za zanimljivu juhu od kamena, otkrila je i nešto više o najneobičnijim jelima koja je imala priliku pripremati.
'Ima ih nekoliko. Jedno od njih je pjenica od sira s dehidriranom kamenicom. To je desertno jelo gdje se na pjenicu od sira izriba dehidrirana kamenica. Tu je i jelo s grah bobicom koja je tradicionalna grahorica s ovog podneblja. Kuhana bobica se začini s maslacem, šećerom, cimetom te se toplo posluži s kremom od rogača i ljute naranče', rekla je za DuList.