Koliko god da smo pripremili ukusan umak, ako tjestenina nije savršeno skuhana, sav trud pada u vodu
Svi se slažu u stavu da se priprema tjestenine možda čini jednostavna, no male pogreške mogu upropastiti jelo. Pravilno kuhanje ključno je za dobar okus i teksturu.
U svakom slučaju, to nije teško, ali zahtijeva pozornost oko detalja. Izbjegavanjem nekoliko uobičajenih pogrešaka, osigurat ćete to da tjestenina uvijek bude ukusna i savršeno sjedinjena s umakom.
Evo nekoliko korisnih savjeta da bi tjestenina svaki put savršeno ispala:
1. Korištenje premalog lonca i nedovoljno vode
Jedna od najčešćih, a ujedno i najozbiljnijih pogrešaka jest korištenje premalog lonca i premalo vode. Tjestenina se tijekom kuhanja širi i treba joj dovoljno prostora da se ravnomjerno skuha, inače će se slijepiti, a voda će prebrzo ispariti, što rezultira i neravnomjerno skuhanim tijestom. Pravilo je koristiti otprilike litru vode na svakih 100 grama suhe tjestenine i lonac od barem četiri do šest litara za 500 grama tijesta.
2. Nedovoljno posoljena voda
Soljenje vode ključno je za okus tjestenine. To je jedina prilika da je zapravo začinite, a ne samo umak. Nedovoljno slana voda rezultirat će bljutavom tjesteninom pa se ne bojte dodati taj začin – voda bi trebala biti slana poput one morske. Preporučuje se žlica do dvije soli po litri vode.
3. Dodavanje ulja u vodu i nemiješanje
Mnogi ljudi dodaju ulje u vodu za kuhanje tjestenine misleći da će to spriječiti lijepljenje. Međutim ono će samo stvoriti masni sloj na površini, sprječavajući da se umak pravilno uhvati za nju. Umjesto toga, odmah je promiješajte nakon dodavanja i povremeno miješajte tijekom cijelog kuhanja.
4. Prekuhavanje tjestenine i ispiranje
Prekuhana tjestenina je gnjecava i ne baš finog okusa. Trebala bi biti kuhana, ali uvijek lagano tvrda u sredini (al dente). Uvijek provjerite upute na pakiranju, ali počnite kušati je minutu ili dvije prije preporučenog vremena kuhanja. Ispiranje tjestenine hladnom vodom uklanja škrob, a on je pak ključan za njezino povezivanje s umakom. Tjesteninu isperite samo ako pripremate hladnu salatu od nje.
5. Bacanje vode u kojoj se kuhala tjestenina
Voda u kojoj se kuhala tjestenina je 'tekuće zlato' - bogata je škrobom i savršena za dodavanje umacima. Dodavanjem malo ove vode dobit ćete kremastiju i gušću teksturu umaka pa uvijek sačuvajte barem šalicu vode prije nego što ocijedite tjesteninu.