PRIPAZITE!

Nikad niste zadovoljni pizzom koju sami napravite? Ovo su najčešće greške

05.03.2025 u 20:45

Bionic
Reading

Nema ništa ukusnije od fine domaće pizze koja kao da se topi u ustima

Mnogi će se složiti da priprema savršenog tijesta za pizzu može vrlo biti izazovna čak i za one najiskusnije u kuhinji. Često se događaju iste greške te mogu narušiti kvalitetu konačnog proizvoda.

Evo najčešćih propusta i kako ih izbjeći:

Pogrešan izbor brašna

Umjesto običnog glatkog, stručnjaci preporučuju korištenje namjenskog brašna za pizzu ili kruh. Ono ima viši postotak proteina (obično 12-14 posto ili više), što je ključno za stvaranje čvrste glutenske mreže.

Miješanje tijesta

Pravilno miješanje tijesta ključno je za razvoj glutena koji daje kori strukturu i teksturu. Tijesto treba mijesiti osam do 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. No ne pretjerujte jer ga možete učiniti tvrdim i teškim za oblikovanje. Mijesite tijesto samo dok ne postane glatko i elastično.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Pretanko tijesto

Pretanko razvlačeno tijesto može dovesti do krhke kore koja se lako lomi pod težinom sastojaka. Cilj je postići ravnomjernu debljinu, ostavljajući malo deblji rub.

Previše sastojaka

Dodavanje previše sastojaka može učiniti pizzu vlažnom. Fokusirajte se na nekoliko ključnih sastojaka koji se međusobno nadopunjuju.

Korištenje hladnog umaka i sira

Hladni sastojci mogu usporiti proces pečenja. Pustite da umak i sir dosegnu sobnu temperaturu prije stavljanja na tijesto.

Nedovoljno zagrijavanje pećnice

Pećnica mora biti dobro zagrijana prije pečenja pizze. Idealno je zagrijati je na 230-290°C barem 15-30 minuta prije pečenja.

Nepravilno doziranje kvasca

Previše ili premalo kvasca može dovesti do problema s dizanjem tijesta. Pažljivo slijedite recept i koristite svježi kvasac.

Zanemarivanje fermentacije

Tijesto treba vremena za fermentaciju da bi razvilo okus i teksturu. Nemojte preskakati ovaj korak, čak i ako ste u žurbi.