Grčka tjestenina s piletinom priprema se od svega nekoliko sastojaka, ne zahtjeva veliko umijeće u pripremi, i neodoljivo je sočna i kremasta
Jednostavna i brzo gotova jela specijalnost su slavnog britanskog kuhara Jamieja Olivera, koji je prilikom posjete Grčkoj otkrio recept koji zadovoljava sve njegove kriterije.
Recept za grčku tjesteninu s piletinom
Tzv. grčka tjestenina s piletinom toliko ga je oduševila da je redovito uvrštava u svoje kuharice, a načelno je riječ o jednom od najjednostavnijih (i najukusnijih!) jela s piletinom koje možete pripremiti.
Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a rezultat je kremasta i sočna tjestenina s aromama rajčice i proteinima bogatom piletinom, koja je savršeni ručak za kroz tjedan.
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka, s kožom i kostima
- Dvije glavice luka
- Dvije mrkve
- Celer
- 2 x 400 g konzervirane rajčice
- 600 g tjestenine
- 100 g sira (poput parmezana)
Priprema:
Zapržite pileće batake u velikoj tavi koja se ne lijepi, na jakoj vatri s 2 žlice maslinovog ulja, a zatim ih izvadite na tanjur.
Povrće naribajte i stavite da se prži na laganoj vatri, dok ne omekša nakon cca 5 minuta, a zatim vratite piletinu u tavu s 2 žlice crvenog vinskog octa i ostavite da se kuha.
Ubacite rajčice i zgnječite ih pa dodajte vode. Pustite da prokuha, a zatim ostavite da sve krčka na laganoj vatri 1 sat ili dok piletina ne spadne s kosti, povremeno miješajući.
Skuhajte tjesteninu u posudi s kipućom slanom vodom prema uputama na pakiranju, a zatim je ocijedite.
U međuvremenu skinite svo pileće meso s kostiju i razdvojite ga vilicom, usput ga vraćajte u umak i odbacite kožu i kosti. Kušajte umak i začinite do savršenstva.
Za posluživanje umiješajte tjesteninu u umak i naribajte veći dio tvrdog sira. Završite kapanjem jedne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i preostalim naribanim sirom po vrhu.