samo par sastojaka

Ova sočna i kremasta tjestenina s piletinom savršen je ručak tijekom tjedna

05.03.2025 u 11:24

Bionic
Reading

Grčka tjestenina s piletinom priprema se od svega nekoliko sastojaka, ne zahtjeva veliko umijeće u pripremi, i neodoljivo je sočna i kremasta

Jednostavna i brzo gotova jela specijalnost su slavnog britanskog kuhara Jamieja Olivera, koji je prilikom posjete Grčkoj otkrio recept koji zadovoljava sve njegove kriterije.

Recept za grčku tjesteninu s piletinom

Tzv. grčka tjestenina s piletinom toliko ga je oduševila da je redovito uvrštava u svoje kuharice, a načelno je riječ o jednom od najjednostavnijih (i najukusnijih!) jela s piletinom koje možete pripremiti.

Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a rezultat je kremasta i sočna tjestenina s aromama rajčice i proteinima bogatom piletinom, koja je savršeni ručak za kroz tjedan.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka, s kožom i kostima
  • Dvije glavice luka
  • Dvije mrkve
  • Celer
  • 2 x 400 g konzervirane rajčice
  • 600 g tjestenine
  • 100 g sira (poput parmezana)

Priprema:

Zapržite pileće batake u velikoj tavi koja se ne lijepi, na jakoj vatri s 2 žlice maslinovog ulja, a zatim ih izvadite na tanjur.

Povrće naribajte i stavite da se prži na laganoj vatri, dok ne omekša nakon cca 5 minuta, a zatim vratite piletinu u tavu s 2 žlice crvenog vinskog octa i ostavite da se kuha.

Ubacite rajčice i zgnječite ih pa dodajte vode. Pustite da prokuha, a zatim ostavite da sve krčka na laganoj vatri 1 sat ili dok piletina ne spadne s kosti, povremeno miješajući.

Skuhajte tjesteninu u posudi s kipućom slanom vodom prema uputama na pakiranju, a zatim je ocijedite.

U međuvremenu skinite svo pileće meso s kostiju i razdvojite ga vilicom, usput ga vraćajte u umak i odbacite kožu i kosti. Kušajte umak i začinite do savršenstva.

Za posluživanje umiješajte tjesteninu u umak i naribajte veći dio tvrdog sira. Završite kapanjem jedne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i preostalim naribanim sirom po vrhu.