TAJNA USPJEŠNE KUPOVINE

Evo kako izabrati najbolju šunku za Uskrs i kupiti točno koliko vam treba

16.04.2025 u 17:26

Bionic
Reading

Kuhana šunka odavno je nezaobilazni dio svečanih obiteljskih obroka, osobito u vrijeme Uskrsa - evo što trebate znati o njenoj pripremi

Kako bi vaša šunka postala pravi gastronomski vrhunac stola i ovog Uskrsa, važno je poznavati razlike među vrstama, znati kako je čuvati te kako je ispravno ispeći.

Šunka dolazi iz stražnjeg buta svinje i, poput mnogih drugih komada mesa, može se pripremati na različite načine. Izgled i okus šunke na tanjuru ovise o pasmini svinje, načinu obrade i pripreme (poput sušenja, dimljenja ili pečenja), kao i o tome što učinite s njom prije posluživanja.

Postoje tri osnovne vrste šunke koje su lako dostupne potrošačima: termički obrađena (kuhana), svježa i suha šunka, a evo što o njima trebate znati kako biste procijenili koja je idealna za vas.

Kuhana šunka

Ovo je najpopularniji i najdostupniji tip šunke – najčešće jednostavno označen samo kao 'šunka'. Takva tip može biti obrađen vlažnim postupkom (u otopini soli, šećera i začina) ili suhim trljanjem solju, što izvlači vlagu i pojačava okus mesa. U pravilu je i dimljena, a može se kupiti s kostima ili bez.

Iako se može jesti odmah, ova šunka dodatno dobiva na okusu ako je zapečete u pećnici s glazurom (primjerice, od meda) i začinima. Preporučuje se izbjegavati one s oznakama poput 'šunka s dodatkom vode' ili 'proizvod od šunke i vode'. Spiralno narezana šunka posebno je praktična jer je već prethodno narezana, pa ne morate razmišljati o rezanju prije posluživanja.

Svježa šunka

Riječ je o sirovom i neobrađenom mesu, poznatom i kao svježi svinjski but. Možete je sami sušiti, ili jednostavno začiniti i ispeći poput pečenja. Okusom više podsjeća na svinjsko pečenje nego na klasičnu šunku jer ne sadrži dimljene note. Pripremljena uz aromatičnu pastu od svježeg bilja, svježa šunka pruža dojmljivo i elegantno jelo - ali načelno nije ono što očekujete za Uskrs.

Suha šunka

Kao što joj ime govori, suha šunka je sušena, dimljena i zrela između nekoliko mjeseci do više od godine dana – u prosjeku šest mjeseci. Ima vrlo intenzivan i slan okus, a poznata je i po tvrđoj teksturi. Prije pečenja mora se dugo namakati i lagano kuhati, ali čak i tada zadržava snažan okus.

S kostima ili bez?

Pri odabiru svoje idealne uskršnje šunke razmislite i o tome želite li onu s kostima ili bez. Uzmite u obzir da se šunka s kostima sporije priprema, ali mnogi smatraju da je bogatija okusom i sočnija.

S druge strane, šunka bez kosti vrlo je jednostavna za pripremu, rezanje i posluživanje – idealna ako želite manje komplikacija. Ako vam nije problem uložiti malo više vremena i truda, verzija s kostima je najbolji izbor.

Savjeti za pečenje šunke

Evo ključnih trikova koji će vam pospješiti pečenje šunke:

  • Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom kako biste si olakšali čišćenje.
  • Nemojte uklanjati kožicu prva dva sata pečenja – ona će sačuvati vlagu i dodatno obogatiti okus mesa.
  • Ne premazujte šunku sokovima iz posude, već koristite dodatnu glazuru.
  • Koristite dugi, tanki i oštar nož za rezanje.
  • Ako pečete šunku s kostima, sačuvajte kost – odlična je za dodavanje u variva i juhe, posebno one s graškom ili grahom.

Evo kako izračunati koliko vam je šunke potrebno

A tu je i ono vječno pitanje - koju količinu kupiti? Uz sav uložen trud, posljednje što želite jest da netko za stolom ostane gladan i da na kraju nema dovoljno. Iz tog straha nerijetko kupujemo prekomjerne količine, pa je dobro voditi se slijedećom računicom: ako kupujete šunku s kostima, računajte da vam treba oko 340 grama po osobi, a za šunku bez kosti otprilike 225 grama po osobi.

Primjerice, šunka s kostima teška 7 kg može nahraniti 18 do 20 ljudi. Bolje je, ipak, uzeti malo više nego premalo, jer su ostaci idealni za sendviče, juhe ili prženu rižu.

Kako čuvati šunku?

Termički obrađenu šunku možete držati u originalnom pakiranju u hladnjaku do tjedan dana prije nego je zagrijete i poslužite. Smrzavanje se ne preporučuje jer se gubi kvaliteta i okus. Nakon pečenja, šunka će biti dobra još 7 do 10 dana ako je pravilno pohranjena u hladnjaku.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia