fino i toplo

Nema boljeg od jela na žlicu, a ovaj gulaš je recept koji vrijedi imati

20.10.2024 u 18:43

Bionic
Reading

Dolazak hladnog vremena znači samo jedno – počinje sezona tople i ukusne hrane na žlicu. Dobro varivo teško je nadmašiti, a porciju ovog goveđeg gulaša teško da će itko odbiti

Postoje jela koja ne želimo propustiti u bilo koje doba, iako su u određeno vrijeme godine ipak nešto privlačnija. A ovo je jedno od njih, jer dobro varivo je uvijek ukusan i tako dobar izbor. Tradicionalna kuhinja, sporo kuhana i s lijepo, na sitno nasjeckanim sastojcima poseban je dio gastronomije te teško da je može nadmašiti ijedan kulinarski trend. A ovaj gulaš jednostavno zove na još.

Nekoliko savjeta za pripremu dobrog mesnog gulaša

Goveđi komadi koji se najčešće koriste za pripremu ovog jela su mesna koljenica ili potkoljenica, ramstek te okrugli odrezak zbog sadržaja kolagena koji se tijekom kuhanja pretvara u želatinu i pomaže u zgušnjavanju jela. Ovi dijelovi su također najnježniji i najmekši.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević
  • Kockice mesa moraju biti iste veličine kako bi se ravnomjerno skuhale.
  • Vino je dobar dodatak ako je kvalitetno: crveno daje više okusa od bijelog. A pivo je također dobra nadopuna varivima.
  • Možete dodati vodu ili malo juhe, bilo od povrća ili mesa.
  • Povrće poput mrkve, luka, poriluka ili rajčice neophodno je za pripremu ovog recepta.
  • Možete staviti aromatično bilja koje najviše volite: majčinu dušicu, ružmarin, peršin, lovorov list...
  • Ovo varivo inače se priprema na klasičan način, i kuha se polako, no vi se možete odlučiti za ekspres lonac i za nešto manje od 30 minuta bit ćete gotovo.
  • Kao i sva variva, imajte na umu da je ovo jelo bolje sljedeći dan jer se i okusi i gustoća slegnu.
  • Uz ovo jelo nije potreban veći prilog, ali ima onih koji ga vole pojesti s malo riže ili tjestenine.

Potrebni sastojci:

  • 600 grama govedine narezane na kockice
  • 2 krumpira
  • 3 mrkve
  • 1 luk
  • 2 zrele rajčice
  • 1 litra juhe od mesa ili povrća
  • 2 lista lovora
  • 1 čaša crnog vina
  • sol
  • papar
  • peršin
  • maslinovo ulje

Priprema:

Ogulite luk i nasjeckajte ga.

Rajčice operite, zarežite na dnu u obliku križa, blanširajte minutu, izvadite, pustite da se ohlade, ogulite i nasjeckajte.

Stavite veliki lonac na vatru s malo ulja.

Kad je ulje vruće, dodajte prethodno začinjene kockice mesa i prepržite na jačoj vatri sa svih strana tako da se 'zatvore'. Nakon toga meso uklonite s vatre i ostavite sa strane.

U lonac dodajte još malo ulja pa prodinstajte luk. Dodajte rajčicu i sol te kuhajte nekoliko minuta.

Dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte lovorov list, meso i juhu, poklopite i pirjajte oko dva sata.

Kad prođe sat i pol dodajte oguljeni krumpir i mrkvu narezanu na srednje komade i ostavite da se kuha još pola sata.

Provjerite jesu li meso, krumpir i mrkva mekani, a zatim maknite s vatre.

Varivo poslužite posuto s malo peršina.