Cheesecake je jedan od onih deserata koji uvijek ostavi dojam, a s ovim receptom bijela čokolada i borovnice stvaraju savršen balans između bogatstva i svježine. Nema ništa bolje od uživanja u domaćem cheesecakeu koji se topi u ustima, a ova verzija sigurno će postati vaš novi favorit
Cheesecake je postao pravi klasik koji iz godine u godinu osvaja svojom kremastom teksturom i bogatim okusima. Bilo da je to desert na obiteljskim okupljanjima, rođendanima ili jednostavno uz popodnevnu kavu, ne postoji osoba koja neće uživati u svakom zalogaju. Upravo zato što je tako prilagodljiv i po guštu svakog, cheesecake je idealan desert ukoliko vam ovog Božića u goste stižu gosti koje želite impresionirati!
Iako ga najčešće povezujemo s kiselkastim voćem i čokoladom, možete se poigrati i s različitim kombinacijama okusa. Ovaj recept s potpisom Mary Berry s borovnicama i bijelom čokoladom savršen je spoj slatkoće i svježine, a priprema je jednostavna i zabavna.
Sastojci
Za podlogu:
- 150 g digestive keksiju
- 60 g maslaca + dodatna doza za podmazivanje
- 1 žlica šećera
Za smjesu od sira:
- 200 g bijele čokolade
- 250 g punomasnog mascarpone sira
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 500 g svježih borovnica
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema
- Prvo pripremite okrugli kalup promjera 20 cm s visokim stranicama i, ako želite, vrećicu za dekoriranje sa jednostavnim nastavkom. Podmažite dno kalupa i obložite papirom za pečenje.
- Kako biste pripremili podlogu, stavite kekse u vrećicu za zamrzavanje i pomoću valjka ili dna lonca usitnite ih u sitne mrvice. Ukoliko imate blender, pojednostavite si ovaj korak mljevenjem keksa u blenderu.
- Na laganoj vatri otopite maslac u lončiću. Mali lonac odmaknite s vatre, u njega dodajte usitnjene kekse i šećer, promiješajte dok se sve ne sjedini pa smjesu rasporedite na dno pripremljenog kalupa i pritisnite žlicom da se poravna. Stavite u hladnjak dok pripremate preljev.
- U zdjelu stavite bijelu čokoladu, a zdjelu stavite iznad lonca s lagano kipućom vodom. Miješajte dok se čokolada ne otopi, ali pazite da ne postane vruća. Ostavite da se ohladi 5-10 minuta.
- U međuvremenu mascarpone stavite u zdjelu i promiješajte lopaticom kako biste ga omekšali. Dodajte vrhnje i vaniliju pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Zatim krenite na pripremu voćnog dijela torte! Polovicu borovnica stavite u blender, dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne postane tekuće. Procijedite kroz sito da odstranite sjemenke.
- U smjesu od mascarponea dodajte otopljenu čokoladu i lagano promiješajte dok se sve ne sjedini, pazeći da ne previše miješate.
- Na podlogu od keksa stavite polovicu smjese s bijelom čokoladom. Pomoću žličice napravite nekoliko malih rupa u smjesi, pazeći da dođete do podloge.
- U svaku rupu dodajte voćni preljev, a ostatak preljeva od borovnica sačuvajte za dekoraciju. Preostalu smjesu s bijelom čokoladom rasporedite po vrhu i poravnajte. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak najmanje 6 sati, a najbolje je ostaviti sve da stoji čak i preko noći.
- Prije posluživanja, rasporedite preostale borovnice na vrh cheesecakea i prelijte preostalim voćnim preljevom. Oko rubova kalupa prođite špatulicom ili nožem, a zatim skinite stranice i dno kalupa. Cheesecake premjestite na pladanj za posluživanje i uživajte!