Monte kocke

Mekan da se topi u ustima: Recept za jednostavan kremasti kolač koji obožavamo

15.12.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Monte je jedna od omiljenih poslastica mnogih generacija, a uz naš ga recept možete napraviti kod kuće - u obliku kolača. Monte kocke su sočan i kremast kolač, sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamijenjena čokoladnim prelivom sa eurokremom, nutellom ili nekim sličnim namazom. Može ga se upotpuniti još i svježim sezonskim voćem

Povod za pripremu ovog deserta možete pronaći u nekoj proslavi ili jednostavno kad osjetite žudnju za slasticom koja će vas podsjetiti na omiljenu poslasticu iz djetinjstva.

Potrebno ga je zaista dobro ohladiti, pa ga u hladnjaku obavezno morate ostaviti preko noći. To ne znači da se i ranije ne može jesti, no budući da je malo zahtjevniji za rezanje dajte mu svakako dovoljno vremena da se stegne.

Sastojci:

Biskvit

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml čokoladnog mlijeka

Svijetla krema

  • 1000 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 120 g škrobnog brašna (gustina)
  • 200 g maslaca

Tamna krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g Nutelle

Priprema:

Bjelanjke istuči u čvrst snijeg uz dodavanje šećera. Dodati jedan po jedan žumanjak uz malo tople vode. Umiješati brašno s praškom za pecivo i kakaom te uliti u kalup obložen papirom za pečenje.

Peči na 180 °C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit preliti toplim čokoladnim mlijekom. Škrobno brašno razmutiti u malo hladnog mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom i aromom vanilije. Kuhati miješajući pjenjačom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U remu umiksati maslac sobne temperature i namazati po biskvitu. Na laganoj vatri zagrijati vrhnje za šlag i dodati čokoladu za kuhanje. Maknuti s vatre i dodati Nutellu. Promiješati i preliti preko svijetle kreme te staviti u hladnjak.