TOPI SE U USTIMA

Tako sočna i mekana: Recept za čokoladnu tortu kakvu još niste probali

24.11.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Guinness torta sa svojim tamnim, aromatičnim biskvitom i nježnom bijelom kremom jedna je od najsočnijih i najmekanijih torti koju ćete ikada kušati

Jeste li ikad probali čokoladnu tortu s tamnim pivom Guinness?

Ova jednostavna, a istovremeno konkretna torta savršena je za svaku priliku. Zahvaljujući tamnoj pivi koja se koristi u izradi ove torbe, biskvit je pjenast i sočan, a sama piva u njoj se zapravo i ne osjeti.

Sastojci za Guinnesovu tortu

  • Maslac za tavu
  • 1 šalica Guinnessovog stouta
  • 150 grama neslanog maslaca
  • ¾ šalice nezaslađenog kakaa
  • 2 šalice usitnjenog šećera
  • ¾ šalice kiselog vrhnja
  • 2 velika jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice glatkog brašna
  • 2½ žličice sode bikarbone

Sastojci za preljev

  • 1¼ šalice šećera u prahu
  • 200 grama krem ​​sira na sobnoj temperaturi
  • pola šalice gustog vrhnja

Priprema za tortu

Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva. Premažite maslacem kalup od 23 centimentra i obložite ga papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte Guinness i maslac. Maslac zagrijte dok se ne otopi, a zatim ga maknite, dodajte kakao i usitnjeni šećer pa ga umutite da se sjedini.

U maloj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, ekstrakt vanilije i dobro promiješajte pa dodajte u Guinnessovu smjesu. Zatim dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa opet umutite dok smjesa ne postane glatka. Izlijte u maslacem namazan pleh i pecite dok se ne digne i ne stegne, 45 minuta do 1 sat, a nakon pečenja ohladite.

Priprema za preljev

Kuhačom ili ručno umiješajte šećer u prahu da razbijete grudice. Dodajte krem ​​sir i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte gusto vrhnje i miješajte dok ne postane glatko i razmazivo.

Izvadite tortu iz kalupa i stavite na pladanj ili stalak za kolače, a zatim nanesite preljev na vrh torte, na način da podsjeća na pjenastu kriglu Guinnessa.