Guinness torta sa svojim tamnim, aromatičnim biskvitom i nježnom bijelom kremom jedna je od najsočnijih i najmekanijih torti koju ćete ikada kušati
Jeste li ikad probali čokoladnu tortu s tamnim pivom Guinness?
Ova jednostavna, a istovremeno konkretna torta savršena je za svaku priliku. Zahvaljujući tamnoj pivi koja se koristi u izradi ove torbe, biskvit je pjenast i sočan, a sama piva u njoj se zapravo i ne osjeti.
Sastojci za Guinnesovu tortu
- Maslac za tavu
- 1 šalica Guinnessovog stouta
- 150 grama neslanog maslaca
- ¾ šalice nezaslađenog kakaa
- 2 šalice usitnjenog šećera
- ¾ šalice kiselog vrhnja
- 2 velika jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 šalice glatkog brašna
- 2½ žličice sode bikarbone
Sastojci za preljev
- 1¼ šalice šećera u prahu
- 200 grama krem sira na sobnoj temperaturi
- pola šalice gustog vrhnja
Priprema za tortu
Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva. Premažite maslacem kalup od 23 centimentra i obložite ga papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte Guinness i maslac. Maslac zagrijte dok se ne otopi, a zatim ga maknite, dodajte kakao i usitnjeni šećer pa ga umutite da se sjedini.
U maloj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, ekstrakt vanilije i dobro promiješajte pa dodajte u Guinnessovu smjesu. Zatim dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa opet umutite dok smjesa ne postane glatka. Izlijte u maslacem namazan pleh i pecite dok se ne digne i ne stegne, 45 minuta do 1 sat, a nakon pečenja ohladite.
Priprema za preljev
Kuhačom ili ručno umiješajte šećer u prahu da razbijete grudice. Dodajte krem sir i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte gusto vrhnje i miješajte dok ne postane glatko i razmazivo.
Izvadite tortu iz kalupa i stavite na pladanj ili stalak za kolače, a zatim nanesite preljev na vrh torte, na način da podsjeća na pjenastu kriglu Guinnessa.