klasika

Idealan prilog za svaku priliku: Brzi i jednostavni francuski krumpir

17.11.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Iako nije autentično francuski recept, metoda slaganja i pečenja s vrhnjem i sirom odražava francuski utjecaj na kulinarstvo. Također, naziv 'francuski krumpir' odmah kao da donosi neku dozu elegancije, što ga čini privlačnijim i posebnim u usporedbi s običnim krumpirima. Savršen kao prilog, francuski krumpir omiljen je na blagovaonskim stolovima obitelji diljem Europe i šire

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept spaja slojeve tanko narezanog krumpira, zapečenog s vrhnjem i sirom, stvarajući zlatno-smeđu koricu koja izaziva oduševljenje pri svakom zalogaju. Savršen je prilog za svako jelo kojemu želite dodati bogatstvo okusa i kremastu teksturu, posebice uz mesna jela poput pečenke, piletine ili sočnog odreska.

Osim što osvaja okusom, francuski krumpir se lako priprema, što ga čini odličnim izborom i za svečane večere i za jednostavne obiteljske obroke.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Sastojci

  • malo maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 lista lovora
  • 2 češnja češnjaka oguljena i sitno narezana
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 2,5 kg krumpira, oguljenog i tanko narezanog na ploške
  • šaka svježeg timijana
  • šaka svježe ribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • 10-ak trakica visokokvalitetne slanine

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C kako bi se ugrijala dok vi pripremate krumpir i smjesu.
  2. Premažite maslacem unutrašnjost vatrostalne posude. Neka posuda bude velika otprilike 30 cm x 30 cm i najmanje 6 cm duboka.
  3. Mlijeko i vrhnje ulijte u posudu (ili u poseban lončić ukoliko posuda u kojoj planirate peći krumpir nije prilagođena vašem štednjaku) te dodajte lovor i češnjak te stavite da kuha. Pustite da zavrije pa lagano kuhajte minutu-dvije. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.
  4. Dodajte krumpir (prethodno oguljen i narezan na tanke ploškice) i veći dio listova timijana i posložite u posudu. Žlicom stavljajte u posudu za gratiniranje i protresite da se sve izjednači. Pospite parmezanom pa prekrijte nauljenom aluminijskom folijom. Pecite 45 do 50 minuta.
  5. Za to vrijeme na malo maslinova ulja popržite slaninu dok ne postane hrskava i zlatnožuta. Kad je pečenje gotovo, uklonite foliju i žlicom pospite slaninu na vrh. Vratite sve u pećnicu na još 10 minuta kako bi postalo hrskavo na vrhu.