iz jednog lonca

Ukusna i tako okrepljujuća: Ovo je najfinija pileća juha s knedlama

19.11.2024 u 14:38

Bionic
Reading

U hladne dame nema do tople juhe, a ovaj jednostavan, a tako ukusan recept jedan je od onih koji obožavaju svi ukućani

Najviše volimo recepte koji uključuju u jednom loncu te lakoću pripreme, a ovaj je baš takav. Topla, ukusna i tako zdrava juha kombinira pileće batake, meke noklice i obilje povrća.

Za otprilike sat vremena imat ćete obrok koji je topao i zasitan. Zvuči i više nego dobro, zar ne?

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 40 g maslaca
  • 1 srednji luk, izrezan na komadiće
  • 5 srednjih mrkvi, poprečno izrezanih na komade
  • ½ žličice suhe majčine dušice
  • 120 g brašna
  • 430 ml pilećeg temeljca
  • Krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 680 g pilećih bataka bez kostiju i kože, izrezanih na manje komade
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra ili ¾ žličice osušenog kopra
  • 1 ¾ žličice praška za pecivo
  • 125 ml mlijeka plus još dvije žlice mlijeka
  • 280 g smrznutog graška

Priprema:

U većem loncu s poklopcem koji dobro prijanja zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i majčinu dušicu. Poklopite i dinstajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 5 minuta.

Dodajte oko 30 g brašna i dinstajte, miješajući, 30 sekundi. Dodajte temeljac i prokuhajte uz stalno miješanje; začinite solju i paprom.

Dodajte piletinu u lonac, te smanjite vatru na srednje slabu. Poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje 20 minuta.

Za to vrijeme napravite noklice: U srednje velikoj zdjelu pomiješajte preostalo brašno, kopar, prašak za pecivo i 1/2 žličice soli. Vilicom postupno umiješajte 125 ml mlijeka tako da dobijete vlažnu i mekanu smjesu. Smjesa bi trebala biti malo gušća od tijesta za palačinke i trebala bi lako padati s vrha žlice. Ako je pregusta, dodajte još 2 žlice mlijeka. Ostavite sa strane.

U lonac dodajte grašak. Zatim pomoću žlice ubacite knedle u juhu – žlicom zagrabite tijesto te ga lagano uronite u vruću juhu, tijesto će se samo odvojiti ili se pomognite još jednom žlicom. Od ove smjese dobiti ćete deset velikih, mekanih knedli koje će nabubriti dok se kuhaju.

Nakon što ubacite sve knedle, poklopite i kuhajte dok piletina ne omekša, a knedle ne postanu čvrste, oko 20 minuta. Poslužite toplo u dubokim zdjelicama.