Krem juhe pravo su bogatstvo okusa, mirisa ali u nutritivno vrijednih namirnica. Dodatna prednost im i to što su brzo gotove, vole ih čak i najmlađi. U hladne jesenske dane teško da će itko odbiti zdjelicu ove fine i kremaste juhe s porilukom i slanutkom
Krem juhe tradicionalno su jelo na obiteljskom stolom, a osmišljene su kako bismo maksimalno iskoristili dostupnu hranu u svakom trenutku te tijelo opskrbili energijom i hranjivim tvarima. Osim sa svježim namirnicama, danas ih možemo pripremati i s konzerviranim povrćem i mahunarkama.
U prošlosti su se krem i guste juhe smatrale 'hranom za siromašne', jer su se pripremale od jednostavnih i jeftinih namirnica poput kruha, vode i sezonskog povrća. Međutim, s vremenom su postale svakodnevna jela za stolom svih staleža, a više nisu ni rijetkost u kuhinjama profesionalnih chefova.
Krem juhe od povrća i mahunarki izvrstan su izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, bitnih za zdravu prehranu. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, ovakve juhe pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, pomažu u kontroli apetita i održavanju zdrave tjelesne težine.
A prije nego li se bacite na pripremu ukusne i savršeno aromatične juhe od slanutka i poriluka, dobro će doći i nekoliko savjeta:
- Kako bi guste juhe dobile više okusa, povrće se prvo pirja na malo maslinovog ulja.
- Okus juhe može se pojačati domaćom temeljcem od povrća , začinima i aromatičnim biljem.
- Dobar dodatak ovom jelu je pirjano povrće, komadići kruha, malo maslinovog ulja ili vrhnja za kuhanje.
Potrebni sastojci:
- 4 poriluka
- 300 grama slanutka iz konzerve
- 1 vlasac
- 1 krumpir
- 1 litra temeljca od povrća
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- peršin
Priprema:
Krumpir ogulite, operite i osušite.
Uklonite prvi sloj poriluka, odrežite krajeve te ga isperite pod vodom. Ostatak poriluka nasjeckajte.
Maknite i prvi sloj vlasca pa ga također nasjeckajte.
Slanutak ocijedite od tekućine iz konzerve. Ostavite nekoliko slanutaka sa strane za ukrašavanje.
Stavite lonac na vatru s maslinovim uljem i propirjajte sve povrće. Dodajte slanutak, sol i papar te podlijte temeljcem od povrća.
Kuhajte na srednje jakoj vatri 30 minuta.
Kada je povrće kuhano, uz pomoć štapnog miksera miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.
Sa strane pomiješajte malo maslinovog ulja s usitnjenim peršinovim listom.
Prije posluživanja krem juhu ukrasite s nekoliko slanutaka te uljem s peršinom koje ste pokapali po vrhu.