Ukusna i sočna pita od jabuka kraljica je jesenskih delicija. A ako je napravite na ovaj način, u ovom desertu uživat ćete još više
Teško da i jedan jesenski desert može zasjeniti miris i okus pite od jabuka sa svršeno hrskavom koricom i sočnim punjenjem. No, kako biste poboljšali ovaj tradicionalni desert, u nadjevu za pitu kombinirajte različite sorte jabuka od kojih svaka ima svoje nijansirane okuse i teksture.
Rezultat će biti tako sočan - aromatično punjenje unutar zlatno-smeđe dvostruke kore. Kako piše Martha Stewart, za ovu pitu potrebno je oko sat vremena pripreme i sat vremena za pečenje, ali ostavite si vremena da se jabuke stope sa šećerom i začinima prije nego što pripremite nadjev i svakako odvojite dovoljno vremena da se pita ohladi prije rezanja i posluživanja.
Potrebni sastojci:
- 1,3 kg miješanih sorti jabuka, oguljenih, bez jezgre i narezanih na kriške debljine otprilike jedan centimetar
- 115-150 g granuliranog šećera, ovisi koliko volite slatko
- Pola žličice soli
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice mljevenog đumbira
- ⅛ žličice mljevenog kardamoma
- ⅛ žličice svježe mljevenog crnog papra
- prstohvat mljevenog klinčića
- 60 g višenamjenskog brašna, plus još malo za posipanje
- 2 žlice neslanog maslaca, narezanog na komadiće
- 1 veliko jaje, istučeno
- Tijesto za pitu koje možete pripremiti na način kako ga inače pripremate ili je pripremite prema ovom receptu.
Priprema:
U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pomiješajte jabuke, granulirani šećer (upotrijebite više šećera ako su vam jabuke jako trpke), sol, ocat i začine. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi, povremeno miješajući, najmanje 3 sata ili poklopljeno ostavite u hladnjaku do 24 sata.
Umiješajte brašno u smjesu od jabuka, zatim stavite cjedilo na drugu zdjelu i ocijedite, ostavljajući tekućinu. Premjestite tekućinu u malu posudu za umake; vratite jabuke u zdjelu. Pustite tekućinu od jabuka da zakipi na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne do konzistencije rastresitog pudinga, 1 do 2 minute. Zatim umiješajte natrag u smjesu od jabuka.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, s rešetkom na donjoj trećini. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta u obliku kruga tijesta debljine malo manje od pola centimetra Stavite ga u posudu za pitu. Napunite smjesom od jabuka, a zatim po vrhu stavite maslac.
Razvaljajte drugi dio tijesta na istu debljinu i njime poklopite pitu. Obrežite višak rubova, stisnite i savijte rubove kako biste pitu 'zatvorili'. Izrežite pet otvora od duljine otprilike 5 cm na gornjoj kori. Premažite razmućenim jajetom. Prije pečenja pitu ostavite da se ohladi 15 minuta, kako bi kora zadržala oblik u pećnici.
Pecite 20 minuta. a zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva (tako da korica ne postane žilava) i pecite dok pita posvuda ne porumeni i ne počnu se stvarati mjehurići u sredini, otprilike 50 do 60 minuta. Ako vrh prebrzo porumeni, pokrijte ga folijom.
Nakon pečenja pitu prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi, najmanje šest sati.
Tajna sočnog punjenja pite od jabuka krije se u kombiniranju različitih sorti jabuka. Idealna mješavina sadrži različite okuse jabuka, od slatkog pa sve do oporog, a svaka sorta jabuke se i drugačije pnaša prilikom pečenja pa ćete ovom tehnikom spriječiti da se pita od jabuka pretvori u umak od jabuka.
Isprobajte jednu od ovih kombinacija, sa svakom sortom zastupljenom u istoj količini
- Braeburn jabuka (slatko-opor okus i čvrsta tekstura) + Granny Smith (blago kiselkasti okus i čvrsta tekstura)+ McIntosh (klasični okus jabuke).
- Golden Delicious (slatkasti okus i fine arome te čvrsta tekstura) + Granny Smith (blago kiselkasti okus i čvrsta tekstura) + Macoun (klasični okus jabuke).