za zdravlje i ljepotu

Amal Clooney godinama se kune u ovaj zanimljiv doručak, a vjerojatno ga nikad prije niste jeli

14.11.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Amal Clooney već godinama jede određeni doručak jer sadrži tajni sastojak koji daje sjaj koži, potiče zdrav rast kose i potiče koncentraciju

Amal Clooney, odvjetnica, aktivistica za ljudska prava i supruga glumca Georgea Clooneya, u svakom javnom pojavljivanju oduševljava svojom čistom ljepotom i profinjenim, elegantnim stilom. Elegantna, obrazovana, briljantna i predana humanitarnim ciljevima, Amal je mnogima veliki uzor i inspiracija. No, ne samo po pitanju stila već i kada su u pitanju dobre prehrambene navike.

Zato Amal Clooney svako jutro jede ovaj neobičan doručak

Kako je otkrila za Vogue, Amal svakog jutra jede alge za doručak, i to u obliku juhe. Iako same po sebi alge kao superhrana nisu novost, većina će reći da im je mjesto u sushiju, koji se jede za ručak ili večeru. No, Amal Clooney tu superhranu jede kao hladnu juhu ujutro. Pa tko zna, jednom kad upoznate brojne dobrobiti morske trave, možda se i odlučite na ovakav doručak. A dobra vijest je da se alge mogu dodati i u smoothie i müsle.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Zašto su morske alge tako zdrave?

Morske alge su od vitalnog značenja za okoliš i zdravlje oceana jer se bore protiv zakiseljavanja vode i imaju učinak čišćenja. Inače, bogate mineralima i vlaknima, ukusne i niskokalorične, morske alge već tisućama godina imaju važnu ulogu u azijskoj kuhinji, posebice u japanskoj, ali i u prehrani autohtonog stanovništva nekih obalnih područja Kanade.

Morske alge su bogate jodom, željezom, kalcijem, kolagenom, aminokiselinama i vlaknima, a redovita konzumacija ovog nutritivnog boostera ima niz prednosti za zdravlje, ali i za ljepotu.

A ovo je pet ključnih prednosti doručka s algama:

  • Poboljšanje teksture kože i jačanje elastičnosti kože
  • Pospiješavanje rasta kose
  • Podržavanje rada mozga i koncentracije
  • Poboljšavanje rada štitnjače
  • Podržavanje rada crijeva i imunološkog sustava

Nedostaci redovitog konzumiranja morskih algi

Centar za savjetovanje potrošača i Savezni institut za procjenu rizika naglašavaju da morske alge mogu biti problematične za osobe s hipertireozom ili upalom štitnjače, jer alge mogu dovesti do nakupljanja teških metala poput žive, kadmija i olova. Čak i osobe koje nemaju predispozicije trebale bi pripaziti na preporuke o konzumaciji i ne konzumirati alge svaki dan. Institucije klasificiraju sadržaj joda veći od 10 miligrama kao potencijalno štetan za zdravlje. No, dobra je stvar što je na svakom pakiranju proizvoda navedena preporuka za potrošnju.

Kako alge dodati u doručak?

Možete ih pokušati napraviti u obliku juhe, baš onako kako ih jede Amal Clooney. No, ako vam je, ipak, juha od morskih algi u rano jutro nezamisliva, dobra vijest je damorske alge također razvijaju svoje zdravstvene prednosti u drugim oblicima. Bilo kao sušeni preljev za müsle ili kao prah u omiljenom smoothiju. Smoothie je posebno prikladan za sve koji ne vole okus morske trave jer se alge gotovo ne osjete u kombinaciji s narančom, jabukom ili bananom.

Ipak, ako ujutro nikad nemate više vremena nego za brzi kroasan iz pekare, a ipak želite isprobati dobrobiti morskih algi, alge možete isprobati i kao hrskavi preljev na salatama ili kao dodatak klasičnom ručku. Zbog blago slanog, pomalo ribljeg i inače prilično neutralnog okusa, alge se savršeno slažu i sa svim jelima od lososa ili tune.

Recept za juhu od algi kakvu jede Amal Clooney

Sastojci:

  • 20 grama suhih algi (možete birati između wakame, nori, dulse itd.)
  • 2 stabljike celera

Za juhu:

  • 2 krastavca
  • 6 stabljika celera
  • 1 žuta paprika
  • 1 jabuka
  • 1 limeta
  • malo svježeg đumbira
  • prostohvat kajenskog papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu

Priprema:

Osušenu morsku travu stavite u posudu s vodom i pustite da se natopi. U međuvremenu pripremite juhu. Celer, jabuku, krastavac i papriku stavite u sokovnik ili multipraktik i sve dobro smiksajte. Zatim u dodajte preostale sastojke. Alge i dvije stabljike celera narežite na sitne komade i dodajte u juhu.