Čokolada i naranče uvijek su tako ukusna kombinacija, a sjedinjeni u ovom kolaču predstavljaju sočnu i aromatičnu slasticu koja se tako lako priprema, bez i jedne žlice brašna
Za neodoljivo ukusne i delikatne slastice najčešće nije potrebno ni puno sastojaka, a ni previše kompliciranja u kuhinji.
Dokazuje to u recept Nigelle Lawson, poznate britanske gastro zvijezde koja voli eksperimentirati neobičnim okusima. Tako je u njezinoj kuhinji nastao ovaj kolač od čokolade i naranče i bez brašna - zadivljujući desert od svega sedam sastojaka koji se u potpunosti priprema u blenderu. A uz dodatak orašastih plodovima, lješnjaka ili badema, ovaj desert dobiva ukusnu, nenametljivu elegancije.
Potrebni sastojci:
- 2 naranče
- 6 velikih jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- 250 g granuliranog šećera
- 200 g sitno mljevenih lješnjaka (ili kupljenog brašna od lješnjaka); lješnjak se također može zamijeniti bademima, bilo mljevenim ili kupljenim bademovim brašnom
- 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
- ½ žličice mljevenog cimeta (po želji)
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu
Priprema:
Stavite naranče u srednju velik lonac i prelijte ih vodom. Pustite da zavrije, a zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok naranče ne omekšaju, oko 2 sata.
Nakon što se naranče dovoljno ohlade, prerežite ih na pola i uklonite sve veće sjemenke.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Stavite naranče u blender i miksajte dok ne postanu glatke. Na kraju biste trebali dobiti otprilike 1 ½, šalicu pirea, odnosno oko 350 ml.
Zatim u blender dodajte preostale sastojke, sve osim šećera u prahu. Promiksajte nekoliko puta, promiješajte, a zatim ponovno izmiksajte, ponavljajući sve dok se smjesa dobro ne sjedini.
Namastite okrugli kalup promjera 20 cm. Dobiveno tijesto ulijte u kalup i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi, a zatim ga pa po želji pospite šećerom u prahu. A možete ga ukrasiti i svojom omiljenom glazurom.