GOTOVA U TREN OKA

Isprobajte recept za najfiniju čokoladnu tortu: Bez brašna i miriše po narančama

08.12.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Čokolada i naranče uvijek su tako ukusna kombinacija, a sjedinjeni u ovom kolaču predstavljaju sočnu i aromatičnu slasticu koja se tako lako priprema, bez i jedne žlice brašna

Za neodoljivo ukusne i delikatne slastice najčešće nije potrebno ni puno sastojaka, a ni previše kompliciranja u kuhinji.

Dokazuje to u recept Nigelle Lawson, poznate britanske gastro zvijezde koja voli eksperimentirati neobičnim okusima. Tako je u njezinoj kuhinji nastao ovaj kolač od čokolade i naranče i bez brašna - zadivljujući desert od svega sedam sastojaka koji se u potpunosti priprema u blenderu. A uz dodatak orašastih plodovima, lješnjaka ili badema, ovaj desert dobiva ukusnu, nenametljivu elegancije.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 2 naranče
  • 6 velikih jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 250 g granuliranog šećera
  • 200 g sitno mljevenih lješnjaka (ili kupljenog brašna od lješnjaka); lješnjak se također može zamijeniti bademima, bilo mljevenim ili kupljenim bademovim brašnom
  • 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • ½ žličice mljevenog cimeta (po želji)
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu

Priprema:

Stavite naranče u srednju velik lonac i prelijte ih vodom. Pustite da zavrije, a zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok naranče ne omekšaju, oko 2 sata.

Nakon što se naranče dovoljno ohlade, prerežite ih na pola i uklonite sve veće sjemenke.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Stavite naranče u blender i miksajte dok ne postanu glatke. Na kraju biste trebali dobiti otprilike 1 ½, šalicu pirea, odnosno oko 350 ml.

Zatim u blender dodajte preostale sastojke, sve osim šećera u prahu. Promiksajte nekoliko puta, promiješajte, a zatim ponovno izmiksajte, ponavljajući sve dok se smjesa dobro ne sjedini.

Namastite okrugli kalup promjera 20 cm. Dobiveno tijesto ulijte u kalup i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi, a zatim ga pa po želji pospite šećerom u prahu. A možete ga ukrasiti i svojom omiljenom glazurom.