Slatke okruglice od tijesta zadnjih godina su hit na štandovima na adventskim sajmovima. Jedu često uz dodatak čokolade i cimeta, no većina u njima najviše uživa kada su onako tople posute šećerom u prahu. Premda posljednjih nekoliko godina vrlo popularne, fritule su zapravo od davnih dana neizostavna poslastica u blagdansko vrijeme
Okusom, a izgledom podsjećaju na male, tople i sočne krafne, a prednost im je što se pripremaju vrlo brzo, ali i još brže jedu. Posljednjih nekoliko godina fritule su neizostavne u ponudi brojnih adventskih sajmova, no zapravo je riječ o neizostavnoj slastici koju su bake i mame prirpemale u blagdansko vrijeme u mjestima uz more.
Iako ih najčešće vežemo uz adventsko vrijeme, fritule se tradicionalno ne jedu samo na Badnjak, već i u vrijeme maškara, a broj recepta i varijanti za ovu poslasticu je brojan. Kako god, moramo se složiti u jednom – nema pogrešnog vremena za fritule, a uz ovaj recept ispast će mekane, slasne i mirisne baš svaki put.
Trik zbog kojeg će fritule uspjeti baš svaki put
Naime, tajna najfinijih fritula krije se u naribanoj jabuci. No, ne morate se brinuti, u tijestu je nećete ni osjetiti, a zahvaljujući njoj fritule će biti mekane i slasne, čak i kad se ohlade. Kvasac su u ovom receptu uspješno zamijenili prašak za pecivo i jogurt, a nemojte izostaviti ni rakiju jer će ona spriječiti fritule da upiju ulje i budu masne.
Potrebni sastojci:
400 g brašna
2 jogurta (tekuća)
3 veća jaja (ili 4 manja)
80 g šećera malo burbon vanilije (po želji)
naribana korica limuna (i naranče)
prašak za pecivo
2 žlice rakije
malo soli
jedna naribana jabuka (Granny Smith)
grožđice (po želji)
ulje za prženje
šećer (u prahu) za posipanje
Priprema:
Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili naranče i malo soli.
U smjesu polako i postepeno dodajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. U smjesu možete po želji dodati suhe grožđice.
Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima dovoljno, ali i da ne bude prevruće da ne zagore.
Smjesu vadite žličicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Pripazite da ne stavljate previše fritula odjednom jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.
Pečene fritule izvadite ih na kuhinjski papir i po želji pospite šećerom u prahu ili običnim.