Oni koji ne vole burgere mogu se nabrojiti na prste, a u posljednje vrijeme sve su popularnije i vege varijacije na ovu temu
Vege burgeri su nepresušna inspiracija, a sjajna je stvar to što se možete poigrati mnogim sastojcima prilikom njihove pripreme - baš za svaki okus.
Što kažete na neodoljive burgere od kvinoje, leće, gljiva, mrkve... oko čije se pripreme nećete namučiti?
Sastojci
100 grama kuhane kvinoje
300 grama kuhane narančaste leće
100 grama gljiva (npr. šampinjoni)
vlasac
mrkva
češanj češnjaka
jaje
50 grama krušnih mrvica
vezica svježeg peršina
žličica začina ras el hanut (po želji)
brašno
sol, papar
maslinovo ulje
4 peciva
crveni luk narezan na kolutiće
zelena salata, kupus
Priprema
Ogulite i sitno nasjeckajte mladi luk, mrkvu i češnjak te ih pirjajte na malo ulja u tavi na srednjoj vatri oko osam minuta ili dok ne omekšaju. Šampinjone očistite, nasjeckajte i dodajte u tavu. Posolite i popaprite, pojačajte vatru i pirjajte još pet minuta.
U veću zdjelu dodajte narančastu leću te kuhanu kvinoju i dobro promiješajte.
Potom dodajte jaje, pirjano povrće, krušne mrvice, ras-el-hanut i prethodno oprani i sitno nasjeckani peršin. Stavite soli po ukusu i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Zatim pustite da sve odstoji 15 minuta.
Oblikujte burgere i malo ih pobrašnite kako se ne bi zalijepili za tavu. Pecite ih na vrućem ulju u tavi oko pet minuta sa svake strane.
Poslužite ih vruće u pecivu s povrćem i umacima po ukusu. I dobar tek!