PREFINO

Imamo recept: Ova zdrava varijanta omiljenog jela oborit će vas s nogu

29.11.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Oni koji ne vole burgere mogu se nabrojiti na prste, a u posljednje vrijeme sve su popularnije i vege varijacije na ovu temu

Vege burgeri su nepresušna inspiracija, a sjajna je stvar to što se možete poigrati mnogim sastojcima prilikom njihove pripreme - baš za svaki okus.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Što kažete na neodoljive burgere od kvinoje, leće, gljiva, mrkve... oko čije se pripreme nećete namučiti?

Sastojci

100 grama kuhane kvinoje

300 grama kuhane narančaste leće

100 grama gljiva (npr. šampinjoni)

vlasac

mrkva

češanj češnjaka

jaje

50 grama krušnih mrvica

vezica svježeg peršina

žličica začina ras el hanut (po želji)

brašno

sol, papar

maslinovo ulje

4 peciva

crveni luk narezan na kolutiće

zelena salata, kupus

Priprema

Ogulite i sitno nasjeckajte mladi luk, mrkvu i češnjak te ih pirjajte na malo ulja u tavi na srednjoj vatri oko osam minuta ili dok ne omekšaju. Šampinjone očistite, nasjeckajte i dodajte u tavu. Posolite i popaprite, pojačajte vatru i pirjajte još pet minuta.

U veću zdjelu dodajte narančastu leću te kuhanu kvinoju i dobro promiješajte.

Potom dodajte jaje, pirjano povrće, krušne mrvice, ras-el-hanut i prethodno oprani i sitno nasjeckani peršin. Stavite soli po ukusu i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Zatim pustite da sve odstoji 15 minuta.

Oblikujte burgere i malo ih pobrašnite kako se ne bi zalijepili za tavu. Pecite ih na vrućem ulju u tavi oko pet minuta sa svake strane.

Poslužite ih vruće u pecivu s povrćem i umacima po ukusu. I dobar tek!