što kuhati?

Zasitna, aromatična i brzo gotova: Ova juha idealna je alternativa klasicima

22.11.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Donosimo recept za juhu s dobitnim spojem rajčice i zasitne leće, ispunjenu azijskim aromama i kontrastnim citrusnim okusima

Bilo da kuhate povrtne, mesne ili one iz vrećice, juhe su nezaobilazni dio dnevnog menija tijekom čitave jeseni i zime. No, baš zato što ih toliko često pripremamo, čak i najdraži klasici nerijetko dosade.

Srećom, alternativa je mnogo, a jedna od daleko najukusnijih je perzijska juha od rajčice i leće.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Ovo egzotično jelo osvaja azijskim aromama s naglaskom na kim, neodoljivom vatrenom bojom i citrusnim okusom te činjenicom da je toliko zasitna da je možemo jesti i kao zasebno, laganije jelo.

Iako dolazi iz Irana, sve ćete sastojke pronaći i na lokalnoj tržnici, dok vam za njenu pripremu neće biti potrebno previše vremena - zbog čega je idealna opcija za pripremu i tijekom tjedna.

Sastojci:

  • 3 žlice gheeja ili maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 3/4 šalice (oko 140 g) zelene ili smeđe leće
  • 1/2 šalice (oko 100 g) sirove basmati riže
  • Jedna konzerva (170 g) koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica suhih listova mente (po želji)
  • 1/2 žličice sitne soli, ili po ukusu
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 6 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca s niskim udjelom soli
  • 1/2 svežnja (oko 60 g) svježeg peršina, dio za juhu i dio za posluživanje
  • 1/4 šalice svježeg limunovog soka (od 2 velika limuna), ili po ukusu

Priprema:

U velikoj tavi ili loncu s poklopcem zagrijte ghee ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte, povremeno miješajući, dok ne počne smeđiti, oko 5 minuta.

Umiješajte leću i rižu. Dodajte pastu od rajčice, kim, sušenu metvicu te sol, papar i cimet. Dodajte oko 2 šalice temeljca i miješajte da se pasta od rajčice otopi i začini ravnomjerno rasporede. Dodajte preostali temeljac, dobro promiješajte, pojačajte vatru i pustite da zavrije.

Smanjite vatru na srednje nisku, promiješajte, poklopite i pirjajte dok se riža i leća ne skuhaju, 20 do 25 minuta. (Ako se juha zgusne više nego što biste željeli, dodajte vode, 1/4 šalice odjednom.) Kušajte i po potrebi prilagodite začine.

Umiješajte otprilike tri četvrtine peršina i maknite s vatre. Neposredno prije posluživanja umiješajte limunov sok. Podijelite juhu u zdjelice, pospite preostalim peršinom i poslužite dok je vruće.