'Lijena pita s jabukama' naziv je recepta koji nam je poslala naša čitateljica Tea Blažević. Obradovala nas je upravo jednostavnošću kolača koji se tradicionalno priprema u našim kućanstvima
Sastojci:
500 g brašna
200 g masti
200 g šećera
1 jaje
6 žlica mlijeka
1 žličica sode bikarbone
Nadjev:
1 kg naribanih jabuka
cimeta po želji
malo šećera
Priprema:
Pjenasto umutimo mast s jajetom i šećerom pa dodamo sodu bikarbonu i brašno. Umijesimo glatko tijesto, a po potrebi ako se tijesto mrvi, dodamo malo mlijeka. Podijelimo na dva dijela i ostavimo u hladnjaku.
U međuvremenu naribamo jabuke te ih pospemo šećerom da puste sok, zatim ocijedimo i dodamo cimet. U pleh stavimo papir za pečenje, kojeg namažemo uljem i pospemo brašnom. Razvaljamo prvi dio tijesta i stavimo ga na dno pleha, preko njega rasporedimo ravnomjerno nadjev od jabuka te prekrijemo drugom polovicom razvaljanog tijesta. Malo izbodemo tijesto vilicom tako da izađe zrak i stavimo peći na temperaturi od 200 stupnjeva, u prethodno zagrijanu pećnicu. Kolač se reže na kocke, po želji se može posuti šećerom u prahu.
Bez obzira jeste li majstor u kuhinji za najfinije keksiće ili najukusniju tjesteninu, javite nam se s proljetnim receptom i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najboljima ćemo poslati super poklone tportala