SAMOZATAJNA SLOVENKA

Melania Trump nije miljenica modnog svijeta, ali ima stila i odjeća govori više od nje

24.08.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Bivša prva dama Amerike pojavila se na svom prvom političkom događaju otkako je njezin suprug Donald Trump postao neslužbeni republikanski favorit u utrci za predsjedničke izbore 2024. po tko zna koji put očaravši sve svojim profinjenim modnim stilom

Bez sumnje je lijepa Slovenka ostavila snažan dojam na modni svijet usprkos brojnim kontroverzama koje su pratile njezinog supruga Donalda, ali i nju samu. Američki dizajneri od samog početka nisu joj bili previše naklonjeni, osobito u usporedbi s obožavanom Michelle Obamom - no vremenom je Melania Trump uspjela otopiti srca, a čini se da sad priprema snagu i za svoju drugu utrku za ulazak u Bijelu kuću s Donaldom i Barronom.

Stil bivše manekenke i dizajnerice rođene u Sevnici (a i ona sama) možda nisu bili svima po volji no treba reći kako nijedna osoba iz politike u povijesti svojom odjećom nije rekla toliko toga kao Melania Trump.

Sporna jakna iz Zare podigla buru

Dajući intervjue 'na kapaljku' i rijetko se javno pojavljujući čak i dok je njezin suprug bio na dužnosti, bivša FLOTUS je pokazala potporu Trumpovoj administraciji i potaknula brojne rasprave uglavnom svojim izborom stajlinga.

'Nahranila' je eru opsjednutu otkrivanjem tajnih poruka i zavjera - nosila je prilikom posjeta prihvatilišta za migrante u Teksasu ozloglašenu, dobro poznatu sivomaslinastu Zarinu parku s natpisom: 'I really don't care. Do u?' ('Mene zbilja nije briga. A vas?'). Sporna jakna iz Zarine je kolekcije, a Melania ju je kombinirala s bijelim hlačama i popularnim Adidas Stan Smith tenisicama koje se često viđaju na mnogim trendsetericama - look je dakako izazvao burne reakcije i osude.

Zbog cijele situacije, tad se medijima obratila Melanijina glasnogovornica Stephanie Grisham kako bi spasila situaciju: 'To je samo jakna i nije tu bilo nikakve skrivene poruke. Nadam se da nakon današnjeg važnog posjeta Teksasu, mediji neće stavljati fokus na garderobu Melanie Trump'.

Medijsku buru popraćenu brojnim raspravama izazvao je još jedan Melanijin izbor. Naime, na drugoj predsjedničkoj debati 2016. bivša slovenska manekenka ponovno se potrudila da svi pričaju o njoj i njezinoj odjeći

Nakon što je isplivala snimka Trumpova razgovora iz 2005. sa seksističkim i vulgarnim izjavama o ženama, Melania Trump oštro je tad osudila izgovoreno u službenom priopćenju, nazvavši upotrebljene riječi supruga 'neprihvatljivim i uvredljivim'.

Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / THE MEGA AGENCY / PROFIMEDIA

Što je to Melania Trump htjela poručiti odabirom ove bluze

Zatim je se na drugoj predsjedničkoj debati održanoj na sveučilištu Washington, u pratnji supruga i njegove djece, pojavila se u takozvanoj bluzi pussy bow koju karakterizira visok ovratnik ukrašen mašnom. Taj model bluze bio je jako popularan 80-ih, a u političkim krugovima obožavala ju je nositi bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Bluzu u nijansi fuksije s Guccijevim potpisom iskombinirala je s hlačama visoka struka koje su otkrivale gležnjeve i bijele cipele u špic.

Američki mediji odmah su se poigrali nazivom bluze i vulgarnim Trumpovim rječnikom sa spomenute snimke te se upitali što je to Melania Trump htjela poručiti odabirom ove bluze.

Vidjevši je u ružičastom, brojni gledatelji debate zapitali su se daje li potencijalna prva dama Amerike suptilno potporu demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton jer izbor ružičaste neodoljivo podsjeća na prethodne kombinacije Trumpove tadašnje protukandidatkinje Clinton.

Melania šalje poruke odjećom, iako nisu kristalno jasne

Dakako, stilist na kojeg se oslanjala tijekom svog boravka u Bijeloj kući, Hervé Pierre Braillard pomagao joj je u svim senzacionalnim modnim izborima, no Melanijine odluke su tu uvijek bila najvažnije - ona govori svojom odjećom, čak i kad poruke nisu sasvim kristalno jasne.

Pa i kad se nedavno pojavila na svom prvom političkom događaju otkako je njezin suprug Donald Trump postao neslužbeni favorit republikanaca u predsjedničkoj utrci 2024., bilo je nemoguće odoljeti zapitati se: Što sad pokušava reći?

I dok se bivši predsjednik pripremao za prvi dan saslušanja na suđenju na Manhattanu, Melania je u Mar-a-Lagu bila domaćin skupljanja donacija iza zatvorenih vrata za republikance Log Cabin.

Ugodnije joj je da ju se gleda nego da ju se čuje

Odjevena u crni sako s remenom i cigareta hlače, praktički je blistala, u objavi na Instagramu svog suvoditelja Richarda Grenella, savjetnika za odnose s javnošću koji je bio veleposlanik u Njemačkoj tijekom Trumpove administracije. Objavila je td rijetku poruku na svom uglavnom neaktivnom X računu, zajedno sa svojom slikom s događaja, pozivajući na političko jedinstvo 'oko načela slobode, pravde i domoljublja'. Zanimljivo, Melania stoji kraj mikrofona, pozira pokraj njega umjesto da govori u njega, što sugerira da joj je ugodnije da je se gleda nego da je čuje.

Je li njezin stajling bio gesta otrežnjenja? Duh uglađenog jedinstva? Ili nešto treće? Tko zna, najvjerojatnije je samo htjela izgledati fantastično i po tom pitanju je naravno uspjela.

  • +5
Melania Trump i Ivanka Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vraćajući se u središte pozornosti dok se neizbježna kandidatura bivšeg predsjednika sve više zahuktava, Melania na svoj način podupire svoga supruga i to odabirom odjeće.

U posljednjim pojavljivanjima odijeva se više kao žena koja uživa u dobrom poslijepodnevu u Neiman Marcusu, a 19. ožujka, kada je Florida glasala za predizbore, pratila je svog supruga na biralište u efektnoj bijeloj haljini Alexandera McQueena s ogromnom orhidejom.

Sredinom travnja nazočila je prikupljanju sredstava za kampanju u Mar-a-Lagu, noseći nevjerojatan ljubičasti kombinezon kuće Valentino s cvjetnim motivima. Njezina McQueen haljina bila je dio završne kolekcije dizajnerice Sarah Burton, jedne od rijetkih ženskih talenata u modi čija je revija naglašavala žensku ljepotu. A Valentino, pod vodstvom tadašnjeg kreativnog direktora Pierpaola Picciolija, naglašava raznolikost i pozitivnu energiju na svojim revijama kao i u kampanjama. Ali te marketinške geste Melaniju vjerojatno malo zanimaju; ona ni ne pokušava dočarati bilo koju od tih poruka noseći te marke.

Aktualna dama Jill Biden prakticira pak klasičnu modnu diplomaciju. Iako se opire razgovoru o svojoj odjeći, njezini su izbori uvijek promišljeni: haljine Oscar de la Renta odabrane su jer su dizajneri brenda imigranti; haljina Gabriele Hearst ukrašena je cvijećem iz svake američke države i teritorija; kaput i haljina koje je nosila na inauguracijskim svečanostima rad je mladog američkog dizajnera.

  • +4
Melania Trump Izvor: Profimedia/promo / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia/Promo

Pametno nosi svoju odjeću

Melania možda ipak nije tako tradicionalna, iako su promatrači dugo raspravljali igra li ona tu igru. U svojoj knjizi iz 2019. 'Slobodna, Melania', bivša dopisnica CNN-a Kate Bennett napisala je da se Melania vjerojatno pomalo i poigrava s onima koji pokušavaju duboko pročitati njezine postove na Instagramu: 'iščitavati te glamurozne fotografije je uzaludno', napisala je Bennett. Ali također je priznala koliko zapravo pametno nekadašnja prva dama nosi svoju odjeću: 'Mislim da je željela nositi ružičastu bluzu s mašnom te sletjeti u tu sivu zonu između Trumpovih pristaša koji misle da je ona na strani svog muža ali i anti-Trumpovaca koji misle da im ona šalje tihi signal potvrđujući njihovu bijes'.

Ako ništa drugo, njezina odjeća ostaje i dalje predmetom zanimanja medija. U crnom poslovnom stilu bila je baš odjevena kao da je spremna baciti se na posao.

Melania je dakako odjevena kako želi - kako bi ispunila očekivanja ljudi u njezinoj blizini, kako bi prikupila novac za kampanju svog supruga (ali i njegovo sve veće gomilanje pravnih troškova), a svi žele da ona bude ono što je.

  • +5
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / THE MEGA AGENCY / PROFIMEDIA