KORISNA PUTOVANJA

Na Farskim Otocima volontiranje su pretvorili u godišnji odmor iz snova

15.07.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Sigurno se na Farske otoke iz Hrvatske i dosad putovalo, a u posljednje vrijeme to je otočje, autonomna regija u sastavu Danske, postala posebno privlačna navijačima Hajduka, malo će tko propustiti odlazak na tako egzotičnu destinaciju kako bi popratili utakmicu Konferencijske lige protiv Tórshavna.

No, posljednjih godina ovi otoci za koje se tvrdi da imaju više ovaca nego stanovnika upadaju u sličnu zamku kao ne tako daleki Island: vanzemaljska ljepota izoliranog arhipelaga s 18 vulkanskih otoka privlači više turista nego ih tamo mogu podnijeti. Nisu to milijunske brojke, ali je lanjskih 130 tisuća stranih turista više nego dvostruko veći broj od tamošnjih 54 tisuće žitelja. Dovoljno za alarm.

Slično Veneciji i Amsterdamu, Farski otoci će od sljedeće godine početi naplaćivati posebnu taksu od turista, a prihod će se slijevati u Fond za očuvanje prirode za održavanje planinarskih staza i druge lokalne ekološke inicijative. No, to nije sve, jer je regionalna vlada poduzela još jedan, puno neuobičajeniji potez: uključit će turiste u održavanje osjetljivog otočkog okoliša i gradnju održivije infrastrukture.

Naime, svakog proljeća tamo se održava program nazvan 'Zatvoreno zbog održavanja, otvoreno za volontiranje'. Na engleskom je složena zanimljiva igra riječi 'Closed for Maintenance, Open for Voluntourism', pa su i volonteri preimenovani u volonturiste. Sastoji se u zatvaranju najpopularnijih lokaliteta na nekoliko dana, kad je onemogućen bilo kakav posjet. No, tada su ti isti lokaliteti otvoreni volonterima voljnim rada. U zamjenu za besplatni smještaj i hranu u relativno skromnim ali funkcionalnim sobama, nekoliko desetaka međunarodnih volontera pozvano je na sudjelovanju u različitim infrastrukturnim projektima na otočju, uključujući gradnju staza, postavljanje znakova na planinarskim rutama i cestama zbog povećanja sigurnosti i posjetitelja i lokalaca.

Otkako je program pokrenut 2019., u njemu je sudjelovalo ravno 409 volontera iz 40 zemalja koji su na deset otoka završili pedesetak projekata. No, nije lako upasti u 'igru': za tih 409 mjesta posljednjih pet godina stiglo je 23.800 prijava, što znači da je primljeno samo 1,7 posto prijavljenih. Ili, kako je netko izračunao, teže je upasti u ovaj program nego se upisati na Harvard.

Ove je godine u siječnju primljeno skoro šest tisuća prijavai iz 96 zemalja za 80 raspoloživih mjesta koji su tamo radili u svibnju. Otprilike 70 posto izabrano ih je nasumično, lutrijom, dok su ostala mjesta popunjena prema iskustvima prijavljenih kandidata koja su se poklapala s potrebama isplaniranih projekata. Njima se priključuje i tridesetak lokalnih volontera.

U načelu, potrebno je biti stariji od 18 godina, ne treba imati neke posebne vještine osim sposobnosti hodanja po divljem terenu i korištenja alata poput čekića, lopata i tački. Nakon obavijesti da su primljeni, volonteri imaju 48 sati za kupovinu avionskih karata koje sami plaćaju. Nema recepta kako biti primljen, ali podaci govore da pomaže višekratno prijavljivanje, te prethodni posjet otočju. Portal AFAR nedavno je objavio zanimljivo iskustvo jednog od ovogodišnjih 'volonturista'.