tri tisuće prosvjednika

Šok za turiste u Barceloni: Ogorčeni lokalci gađali ih iz pištolja na vodu

08.07.2024 u 21:04

Bionic
Reading

Oko tri tisuće prosvjednika jasno je dalo do znanja što misli o masovnom turizmu, a pribjegli su i jednom bizarnom rješenju

Odavno je dobro znano kako u Barceloni vlada veliko nezadovoljstvo građana zbog prevelikog broja turista koji narušava kvalitetu svakodnevnog života. Kako bi jasno dali do znanja što misle o ovom problemu, okupili su se na La Rambli i odlučili za pomalo radikalan potez.

Na najpopularnijoj pješačkoj ulici u samom centru grada, krenuli su od Kolumbova kipa duž cijele šetnice, okružene štandovima i brojnim barovima i restoranima, te turiste koji su uživali u večernjem objedu - špricali iz pištolja na vodu.

Iznenađeni turisti prvo su sve promatrali u nevjerici, a onda učinili jedino što im je preostalo te se u miru pokupili i napustili lokale.

Prosvjednici su marširali porukama protiv masovnog turizma te je oko 3000 okupljenih nosilo transparente sa sloganom 'Dosta je, postavimo limite turizmu'.

Na sve ih potaknulo čak 12 milijuna turista koliko je prijestolnicu Katalonije posjetilo u 2023., a samo u prvih pet mjeseci ove godine taj broj narastao je na nevjerojatnih 33 milijuna posjetitelja.

@bbcnewsmundo

🇪🇸 ¡Turistas váyanse a sus casas! Es la frase que coreaban miles de personas en Barcelona en contra del turismo masivo. Durante el recorrido, algunos manifestantes increparon a los turistas echándoles agua con pistolas y precintando las puertas de restaurantes y terrazas. Denuncian la situación insostenible para los residentes por el aumento de precios y piden un “plan de decrecimiento turístico”. En Málaga, Canarias y Palma de Mallorca también se han celebrado protestas como estas en los últimos meses. 📷 Reuters #Barcelona #turismo #turismoBarcelona #turismomasivo #protestas #BBCMundo

♬ original sound - BBC News Mundo

Zbog svega je svakodnevica znatno otežana, od nesnosnih gužvi u javnom prijevozi, preko nemogućnosti ikakvog mira i uživanja u lokalnim barovima u kojima je nemoguće dobiti stol, do najvećeg problema nedostatka stanova za život lokalnog stanovništva.

Kako bi se u sve uvelo više reda, gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni, obećao je da će kroz period od pet godina ukinuti kratkoročni najam stanova u staroj gradskoj jezgri. Ostaje za vidjeti hoće li posegnuti i za mjera ograničenja broja turista kakvima su se okrenuli u Veneciji.

  • +3
Barcelona Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Michael / Alamy / Alamy / Profimedia

'Nemam ništa protiv turizma, ali u Barceloni zbog toga patimo. Masovni turizam je ovaj grad učinio nemogućim za život', jasno je poručio jedan od prosvjednika francuskoj novinskoj agenciji AFP.