Salame su za mnoge vrlo jednostavno rješenje ako je u pitanju brz obrok za koji ne treba potrošiti puno vremena. Uz šnitu kruha i nekoliko dodataka, začas ste došli do ukusnog jela
No u posljednje vrijeme salame na vrlo su lošem glasu, ne samo zbog kaloričnosti i previše masnoća, već i zbog brojnih dodataka. Naime, naresci su napravljeni od obrađenog mesa što znači da mogu sadržavati potencijalne hormone koji su loši za zdravlje, konzervanse, boje pa i različite kemijske dodatke poput natrija.
Trebamo li potpuno protjerati salame s našeg jelovnika? Nutricionisti kažu da ne bismo trebali! Naresci mogu biti dio naše prehrane ako se odlučimo za zdravije varijante, a jednom tjednom si bez problema možemo priuštiti nekoliko šnita omiljene nam salame.
Evo što savjetuje Yahoo Health ljubiteljima slasnih narezaka:
Prilikom odabira salame dobro proučite etiketu i svakako birajte najzdravije varijante proizvode. Bitno je da nisu tretirani hormonima ili antibioticima. Istina, ovakve je proizvode vrlo teško naći, ali i u našim dućanima sve je više zdravijih opcija narezaka pa svakako dobro proučite deklaracije. Nutricionisti savjetuju da umjesto masnijih salama poput mortadele odaberemo manje kalorične varijante poput narezaka od puretine ili piletine.
Nitrati koje sadržavaju salame pogubni su za naš organizam – štetni su za krvne žile i mogu dovesti do srčanih bolesti, a čak mogu utjecati i na način na koji organizam obrađuje šećer što povećava rizik od dijabetesa, upozoravaju stručnjaci. Budući da je nejasno kakve sve mogu biti posljedice konzumiranja narezaka i koje su to količine dopuštenog unosa u organizam, svakako treba ograničiti konzumiranje salame na samo jednom tjedno! Premda neke salame nose oznaku 'premium', nutricionisti nisu sigurni koliko su takvi proizvodi doista zdravi.
Prilikom konzumiranja salame, nemojte uzimati više od tri, četiri tanke šnite, kažu stručnjaci! Ako vam se to čini malo, sendvič dopunite drugim ukusnim stvarčicama poput npr. svježeg sira, povrća, niskokaloričnih umaka (npr. humusa od slanutka), sušenih paprika, i dr. Umjesto kruha ili peciva, uvijek se radije odlučite za varijante od crnog ili integralnog brašna.