Ovo nije popis mjesta za zabavu ili lude tulume na kojima se pijanči bez obzira na to što se nudi. Ovdje je riječ o mjestima gdje ljubitelji biranih alkoholnih pića mogu uživati u njihovim najboljim izdanjima, makar zbog toga bili spremni prevaliti i nekoliko tisuća kilometara
Bez obzira na to volite li vino, pivo ili žesticu, donosimo vam popis mjesta koja se diče najboljom ponudom i gdje je ispijanje alkohola zaživjelo duboko u tradiciji. To su mjesta za 'šmekere' koji uživaju u alkoholu, a ne mogu se nazvati alkoholičarima, već ljubiteljima pića.
Vinske ceste
Iako je Francuska nadaleko poznata kao zemlja najcjenjenijeg grožđanog soka, samo najodaniji obožavatelji znaju da je Argentina peta zemlja na svijetu po proizvodnji vina, od čega se tek šest posto izvozi preko granice. Najpoznatije vinorodno podruje pokrajina je Mendoza, a osim po vinu, poznata je i po avanturističkim sportovima i skijanju. Ipak nije pretrpana turistima, pa obožavatelji vinskih tanina u svojoj kapljici mogu uživati na miru i po cijele dane.
Nešto sjevernije, na drugom američkom kontinentu, vodeća vinska oaza je Kalifornija koju u travnju, kada se održava Vintners festival, posjete tisuće vinskih frikova. Obilazak ovog područja najbolje je početi u okrugu Santa Barbara, a završiti u dolini Napa ili okrugu Sanoma, poznatim po brojnim vinarima. Jedina mana ovog vinskog kraja je da zaista nije jeftin.
Ipak, pravi vinoljupci najradije se odluče za posjet Francuskoj gdje je zbog velike konkurencije gotovo nemoguće pogriješiti u izboru. No, znalci preporučuju područje Rohne, točnije Ban des Vendanges de Saint-Emilion, u kojoj čak šest tisuća vinarija proizvodi nevjerojatnih četiri tisuće vrsta vina. Vino je duboko u tradiciji ovoga kraja, a crni napitak jakog okusa tu se proizvodi od srednjeg vijeka. Najbolje vrijeme za posjet treća je nedjelja u rujnu, kada je špica vinorodne sezone, odnosno berba grožđa od kojega se radi mlado vino. Francuska tura okončati se može i degustacijama najfinijih vinskih produkata - šampanjca i konjaka u pokrajinama po kojima su dobili imena: Cognac i Champagne
Oaze za pivoljupce
Minhenski Oktoberfest uvjerljivo je najpoznatiji festival piva na svijetu koji su mnogi bezuspješno pokušali imitirati. Održava se svake godine, a tijekom 16 dana privuče i više od šest milijuna ljudi iz cijelog svijeta, željnih punine okusa pravog njemačkog piva. No, taj festival nikada ne preraste u običnu razuzdanu pijanku poput američkog Mardi Grasa jer su njemački pivoljupci sve samo ne amateri.
Američki pandan Oktoberfestu je denverski festival piva na kojem sudjeluju doslovno svi američki proizvođači od najmanjih do najvećih. Inače, Colorado je i bez ovog festivala najbolja američka država za pivoljupce. Tu su, među ostalim, veliki proizvođač Coors i nagrađivane male pivovare poput Dry Docka i Fat Tirea, a i ekscentrična Ska Brewing Company. Putovanje u ovom smjeru najbolje je isplanirati u rujnu, u vrijeme festivala, a potom obići stotine pubova i pivovara diljem Colorada.
Ljubitelji piva nikako ne bi smjeli zaobići ni Belgiju, poznatu po najbogatijem izboru piva u koje nerijetko stavljaju i neuobičajene sastojke poput, primjerice, višanja.
Vatrene ture
Iako je Rusija poznata kao majka votke, Poljska je, tvrde znalci, ipak bolje mjesto za uživanje u tom napitku. Čak se i povjesničari spore tko ju je zapravo izmislio - Rusi ili Poljaci.Krakov je jedan od najstarijih poljskih gradova, poznat po više destilerija votke. Po svom specifičnom okusu najprepoznatljivija je zubrowka, koja se proizvodi od 16. stoljeća, a slijede goldwasser i votka s medom pod nazivom krupnik
Samo se u Meksiku proizvodi prava tekila, a čak 90 posto tog pića od plave agave potječe iz pokrajine Jalisco. Najcjenjeniji brandovi su Jose Cuervo, Sauza, Cazadores, Tezon i Herradura, a sve su destilerije smještene u poljima agave. Tu je više vrsta tekile nego što možete zamisliti, a u ponudi je, primjerice, i ona s okusom badema pod nazivom almendrado.
Za ljubitelje viskija pravo je mjesto Speyside Whisky Festival, naravno u Škotskoj. Speyside je poznat po tome što ima više destilerija od bilo kojeg mjesta u Škotskoj, a u njemu se proizvode brandovi kao što su Macallan, Aberlour, The Balvenie, Cragganmore, Glen Grant, Glen Moray, Glenlivet i Glenfiddich. Festival je najljepši način da započnete škotsku avanturu – tijekom travnja i svibnja ovdje možete naučiti sve o proizvodnji i ispijanju viskija, a potom stečeno znanje primijeniti u mnoštvu pubova u okolici.
Obožavateljima ruma i Hemingwayevog načina života karneval na Martiniqueu svakako je zanimljivija opcija. Gužva je manja nego u Riju, što pilcima ostavlja dovoljno prostora za uživanje u 20 vrsta ruma ili nebrojenim pićima u koja se miješa. Na otoku je najpoznatija destilerija Depaz koja bez prestanka od 1651. prerađuje svježu plavu šećernu trsku u rum. Tu je i poznata destilerija St. James u kojoj je i lokalni muzej ruma.