Što više znanstvenici istražuju, to smo svjesniji toga da se priroda pobrinula za gotovo sve naše probleme pa su mnogi spojevi u namirnicama odlična preventiva od karcinoma
Dugogodišnjim istraživanjima znanstvenici su doznali za spasonosne spojeve u voću i povrću te sjemenkama i nekim žitaricama, a njihovom dugotrajnom konzumacijom može se smanjiti rizik od karcinoma.
Stoga se još jednom potvrdilo koliko je zdrava i uravnotežena prehrana važna za organizam te da je čovjek sam sebi često najveći neprijatelj. Iako bismo trebali dati prednost domaćem povrću, voću i žitaricama, meso je postalo toliko povoljno da se jede puno češće pa svaki građanin Hrvatske godišnje pojede čak 62 kilograma mesa. No, kako piše RTL, kada bismo jeli toliko brokule, mogli bismo spriječiti nastanak novih stanica tumora, a to je dokazalo i jedno od znanstvenih istraživanja.
Uz namirnice poput brokule, dobar je izbor kumkvat, koji više nije egzotično voće i lako ćete ga pronaći na tržnicama. Drugi izbor je crveno grožđe, bogato antioksidantima, baš kao i bazga jer je, prema najnovijim studijama, bogatija i od bobičastog voća, poput borovnica ili brusnica. U svakom slučaju, tržnice su već šarene i izbor voća i povrća sve je bolji, a ako ustrajete u zdravijoj i raznovrsnoj prehrani, tijelu nikako ne možete učiniti štetu, već samo dobro.