ZABAVNA AVANTURA

Ne propustite novi ulomak iz hit romana 'Stogodišnjak'

22.01.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio...

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao hit je roman JonasaJonassona  u izdanju Fokus komunikacija i prodan je u više od sedam milijuna primjeraka diljemsvijeta.

Ova je kriminalistička priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan?

Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi?

Nitko nije više očaravao publiku nego otac moje majke, kad je sipao laži, lagano naslonjen na štap, s punim ustima burmuta.
– Nego… je li istina, djede? pitali smo mi, zapanjena unučad.
– Onoga tko zbori samo istinu, nije vrijedno slušati, odgovarao je otac moje majke.
Ovu knjigu posvećujem njemu. (Jonas Jonasson)


Ulomak iz romana

Vozač autobusa bio je uslužan i uljudan. Pomogao je starcu s velikom putnom torbom da se ukrca.

Allan je zahvalio na pomoći pa iz unutarnjeg džepa kaputa izvukao novčanik. Vozač je pitao ide li gospodin možda u Strängnäs, a Allan je brojio svoj novac. Šesto pedeset kruna u novčanicama i kovanicama. Allan je pomislio da je najbolje prištedjeti što više love pa je pokazao pedeseticu i upitao:
– Dokle se može s ovim, zemljače?

Vozač je vedro rekao da se nagledao ljudi koji znaju kamo žele putovati, ali ne znaju koliko bi to koštalo, a ovo je posve suprotno. Onda je pogledao vozni red i priopćio da za četrdeset osam kruna može do Byringea.

Allan je pomislio da je to u redu. Dobio je kartu i još dvije krune natrag. Vozač je ukradenu putnu torbu spremio u prtljažnik iza vozačkog sjedala, a Allan je sjeo u prvi red zdesna. Odatle je pucao pogled kroz prozor čekaonice autobusnoga kolodvora. Vrata toaleta još su bila zatvorena kada je vozač autobusa ubacio u brzinu i krenuo. Allan je poželio mladiću ugodan boravak unutra, s obzirom na razočaranje koje ga čeka.

Autobus za Strängnäs nije bio ni približno popunjen tog popodneva. Posve straga vozila se sredovječna žena koja je ušla u Flenu, u sredini je bila mlada mama koja se ukrcala u Solbergu s dvoje djece, od toga jednim u dječjim kolicima, a sprijeda je sjedio prastarac koji se ukrcao u Malmköpingu.

Dotični se pitao zašto je ukrao veliku sivu putnu torbu na četiri kotačića. Možda zato što se mogla ukrasti? Ili zato što je vlasnik tikvan? Ili zato što su možda u torbi cipele i kapa? Ili zato što starac nema što izgubiti? Ne, Allan nije znao. Kada živimo prekovremeno, lako je uzeti sebi malo slobode, razmišljao je i udobno se smjestio.

Sat je otkucao tri, a autobus je prošao Björndammen. Allan je zaključio da je zadovoljan razvojem događaja. Sklopio je oči za popodnevni drijemež.

U tom trenutku sestra Alice je pokucala na vrata prve sobe Doma za starije i nemoćne u Malmköpingu. Kucala je i kucala.

– Vrijeme je da prestaneš gnjaviti, Allane. Već je stigao gradonačelnik i svi ostali. Čuješ li? Nije ti se valjda opet omilila boca, Allane? Izlazi, Allane! Allane!?

Nekako istodobno otvorila su se vrata jedinog ispravnoga WC-a Autobusnoga kolodvora u Malmköpingu. Izašao je u dvostrukom smislu olakšani mladić. Zakoraknuo je prema sredini čekaonice, jednom rukom popravljajući pojas, a drugom prolazeći kroz kosu. Zastao je i zurio u dva niza praznih klupa, a onda brzo pogledao desno i lijevo. Glasno je rekao:
– Vraga ti tvoga paklenoga, prokletoga, prastaroga…

Pokušao se sabrati prije nego što učini sljedeći potez:
– Umrijet ćeš, vraže prastari. Samo te prije toga moram pronaći.

Roman 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao' hit je roman Jonasa Jonassona u izdanju Fokus komunikacija.