Bundeva ili buća kraljica je jeseni, a osim što je izvrsna kao prilog slanim jelima, ali i u brojnim slasticama, savršena je za pripremu finih, kremoznih juha bogatog okusa
Bundeva bi se svakako trebala što češće naći na meniju jer sadržava velike količine mineralnih tvari, dok je 'meso' bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K.
Također, provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, a organizam brane od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Zašto ne biste pripremili ovu divnu juhu s uljem đumbira, kumina i chilija? Ulje chilija možete kupiti u specijaliziranim trgovinama, ali možete ga sami napraviti i kod kuće zagrijavanjem maslinovog ulja neutralne arome s listićima crvenog chilija i nekoliko cijelih crvenih chilija na nekoliko minuta bez kuhanja. Samo sve natopite i spremite u staklenku te ostavite da odstoji nekoliko tjedana.
Sastojci:
- 1 kilogram bundeve (bez kore i sjemenki)
- 1 srednji batat
- 1 poriluk
- 50 g maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- mljeveni kumin
- sol (čili ili čili ulje)
- kiselo vrhnje
- svježi timijan
- crni papar
Priprema:
Batat ogulite, operite i nasjeckajte. Nasjeckajte bundevu. Poriluk operite i jako sitno nasjeckajte. Svo povrće stavite u lonac, prelijte vodom i posolite po ukusu. Zakuhajte i smanjite temperaturu na srednju/jaku. Kuhajte 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Povrće pomiješajte s đumbirom, maslacem i malo vode od kuhanja dok ne dobijete finu kremu. Ostatak vode ulijevajtemalo po malo kako biste prilagodili gustoću kreme. Dodajte kim miješajući i kušajte te po ptotrebi dodajte soli. Poslužite vruće s malo kiselog vrhnja na svakom tanjuru, nekoliko kapi ulja ljutog chilija, nekoliko listića timijana i svježe mljevenog crnog papra. I dobar tek!