VAŽNO PITANJE

O ovome morate raspraviti prije no što kažete 'da'

10.05.2014 u 09:13

Bionic
Reading

Odluka o sklapanju braka i reći nekome sudbonosno 'da' nije laka, no ako ste nepovratno zaljubljeni, taj cijeli proces znatno je lakši. Međutim razgovor o braku ne odnosi se samo o izboru benda ili menija na svadbi ili pak lokaciji gdje ćete provesti medeni mjesec. Naime, htjeli vi to ili ne, ako ste se odlučili za taj korak u životu, vrijeme je da s partnerom razgovarate i o financijama

Vjerojatno ste svjesni toga da su financije jedno od pitanja o kojemu raspravlja većina bračnih parova, no zbog neiskrenosti ili loše organizacije, upravo su financije jedan od najčešćih kamena spoticanja mladih bračnih parova, piše Huffington Post. Stoga, vrijeme je da se s ovih pet ključnih problema suočite prije dana vjenčanja.

Hoćete li imati zajedničke račune?
Mnogi parovi udruže svoje račune, štednje i investicije nakon vjenčanja. Na taj način imaju puno jasniju sliku o svom financijskom stanju i mogućnostima te probleme i prepreke mogu rješavati kao tim. Za one koji se suočavaju s problemom prihvaćanja novonastale situacija 'što je moje to je i tvoje', rješenje može biti otvaranje jednog zajedničkog računa, a ostali računi mogu ostati odvojeni. Nema krivog ili ispravnog načina, već organizacija financija ovisi isključivo o paru, ali jedan zajednički račun može biti itekako koristan, čak i ako je samo u službi plaćanja najamnine ili hipoteke. Dijeljenje novca pomaže parovima da zajednički ostvare financijske ciljeve. Također takav sustav može u izgradnji povjerenja u vezi.

Jeste li već na početku u dugovima?
Otkriće da je partner u dugu za koji niste ni znali ekvivalentno je eksploziji nuklearne bombe u braku. Između plaćanja kreditnih kartica, kredita za automobil ili nekih drugih, sasvim je logično da ćete razmotriti svoje financijsko stanje prije kupnje svog prvog stana. Ključna je stvar da budete potpuno iskreni jedno prema drugome o tome koliko ste dužni i kakvi su vam uvjeti isplate duga. No ako vam je partner do sada tajio detalje svog financijskog stanja, u vezi može doći do pravog raskola i promjene smjera planiranja budućnosti.

Koji su vam financijski ciljevi?
Želite li na ljetovanje svake godine? Kupiti stan u roku od dvije godine? Osnovati obitelj u roku od tri godine? To su sjajni financijski ciljevi, no njihovo ostvarivanje zahtijeva financijsko planiranje. Pokušajte savjetom Warrena Buffeta: 'Nemojte štedjeti ono što vam je preostalo nakon trošenja, već trošite ono što je preostalo nakon spremanja na štednju.' Ovo pravilo osobito je prikladno za mladence. Bez obzira na prihode, trebali biste napraviti detaljan proračun i plan štednje te ga se pridržavati iz mjeseca u mjesec.

Tko će upravljati proračunom?

Ovo se može činiti vrlo jednostavnim, no može postati vrlo zahtjevno pitanje. Upravljanje proračunom timski je rad, no kako bi se uspostavio, potrebno je određeno vrijeme. Ako je jedan od partnera bolje organiziran ili ima više vremena za bavljenje financijama, neka on bude zadužen za zajedničke financije. Dogovorite se da jednom mjesečno raspravite o svojim navikama potrošnje, investicijama i važnim nadolazećim troškovima.

Hoćete li potpisati predbračni ugovor?
Predbračni ugovor jedna je od zastrašujućih tema s kojima se brojni parovi suočavaju prije vjenčanja. Iako se čini odbojnim o tome uopće razmišljati, jer pretpostavlja da brak neće potrajati, svaki odvjetnik će vam reći kako je u vašem najboljem interesu zaštiti se. Nekoliko valjanih razloga za potpisivanje predbračnog ugovora su na primjer ako je jedan od partnera u velikom dugu, ako postoji vlasništvo vezano uz posao ili ako jedan od partnera u brak donosi značajnu količinu bogatstva. Odluka je u konačnici na samim partnerima, no činjenica je da potpisivanje predbračnog ugovora ne određuje budućnost ni vijek braka.