Ovo će vam možda zvučati ludo, ali neka hrana će vas učiniti gladnijima nakon što je pojedete
Neke namirnice signaliziraju našem tijelu da ih sačuva u obliku masnoća umjesto da ih odmah iskoristi, kao, naprimjer, prerađena hrana s velikom količinom ugljikohidrata. Među takvim proizvodima su razni keksi, pekarski proizvodi i gazirana pića, no varate se ako mislite da ne postoji i zdrava hrana koja djeluje na isti način.
Kruh od cjelovitog zrna
Ako mislite da će vas zasititi kruh od cjelovitog zrna premazan maslacem od kikirikija, prevarili ste se. Svaki kruh, čak i onaj od cjelovitog zrna, podiže nam šećer u krvi, i to više nego prosječna čokoladna štangica.
Pretjerivanje s ugljikohidratima podiže razinu šećera u krvi, što uzrokuje debljanje i povećava šansu da obolite od dijabetesa jer pretjerivanje s glukozom dovodi do toga da tijelo ignorira poruke koje mu šalje inzulin. Glukoza u krvi na kraju završava pohranjena u obliku masnoće jer je naše stanice nisu odmah potrošile. Ukratko, istovremeno se debljamo i ostajemo gladni.
Jutarnje žitarice
Žitarice koje jedete za doručak imaju vrlo malo vode i zbog toga nam ne mogu pružiti osjećaj sitosti dulje vrijeme. Voda u hrani je jedna od stvari koje stvaraju osjećaj sitosti. Bez obzira na sve cjelovite žitarice, vlakna i vitamine, nećete se uspjeti najesti.
Voće
Voće je dobro i zdravo, no nije vrlo zasitno, a ako ga jedete u velikim količinama, čak i ono deblja. Naši preci su jeli zrele bobice isključivo krajem ljeta, što je u tijelu signaliziralo dolazak zime, pa se sav šećer pohranjivao u masnoću koja im je olakšavala održavanje tjelesne topline. S obzirom na to da suvremeni čovjek ima pristup voću cijele godine, a tijelo mu još uvijek razmišlja kao da je lovac i/ili sakupljač, rezultat su brza ponovna glad i debljanje. Radije pojedite dva jaja na tostu i pola avokada za doručak.
Jogurt
Jogurt ima proteine, kalcij i cijelu lepezu bakterija koje čine dobre stvari u želucu i imaju pozitivan učinak na naš imunitet. Naravno, pet žlica jogurta teško ikoga može zasititi. Zato je pametno dodati mu smrvljene orahe. Ako vam nedostaje slatkoće, stavite i med u svoj jogurt.
Frape od zelenog povrća
Kombinacija voća, zelenog povrća i bademovog mlijeka čini sjajan frape, no nemojte očekivati da ćete nakon njega dugo biti siti. Ljudsko tijelo slabije primjećuje hranu koja je u probavni trakt ušla u tekućem obliku. Zgodan trik pomoću kojeg barem djelomično možete prevariti organizam je jesti taj frape žlicom iz zdjele, a smrvljeno orašasto voće dat će vam barem minimalan osjećaj da žvačete nešto.
Perec
Pereci se rade od brašna, a čak i oni od cjelovitog zrna puni su ugljikohidrata koji će završiti u masnom tkivu i ostaviti vas gladnima.
Salata
Salata je dobra za zdravlje, ali trebate joj pametno pristupiti kao obroku. Umjesto nje same, napravite salatu s ribom ili piletinom, slobodno u nju dodajte cjelovito zrnje i orašasto voće te izvor zdrave masnoće kao što su avokado ili tvrdi sir.
Okusi
Pretjerivanje s okusima dovodi do većeg unosa kalorija u tijelo. Ako svedemo obrok na jedan do dva temeljna okusa, umanjit ćete si apetit i lakše se zasititi.
Crno vino
Čaša crnog vina uz večeru ne predstavlja problem. Štoviše, vinom unosite neke antioksidante i slične zdrave kemijske spojeve u tijelo. No mnogi ljudi ne staju nakon jedne čaše i u tome zapravo leži problem. Alkohol smanjuje snagu volje, što može dovesti do popuštanja lošim prehrambenim navikama.
Sushi
Nije se lako zasititi malim zalogajima riže i ribe, no svakako ih je lako nastaviti jesti dok ispred vas više nema ničega. Problem je u tome što u svakom od tih zalogaja može biti i do 500 kalorija. Ako vam je do japanske kuhinje, radije pojedite juhu ili salatu, što će vas zasititi prije glavnog jela.
Smrznuti jogurt
Ljudi uglavnom misle da će ih zasititi nešto slatko nakon obroka, no ta će strategija završiti debljanjem. Šećer nikad nije dobra ideja za sitost. Radije u svoj smrznuti jogurt stavite komad svježeg voća (breskvu ili borovnicu) ili malo naribane čokolade, no nemojte pretjerivati s različitim okusima jer će vam to samo pojačati glad.