Ljubitelji bijelog kruha ili tjestenine znaju koliko je kvalitetnije odabrati integralne proizvode, ali sada su znanstvenici otkrili da u manjim količinama ove 'bijele' namirnice mogu dobro djelovati na naš probavni trakt
Španjolsko sveučilište Oviedo provelo je istraživanje s 38 odraslih osoba koje su potpuno zdrave te nisu uzimale nikakve dodatne vitamine, probiotike ili pak lijekove.
U studiji su se pozabavili i njihovim prehrambenim navikama unazad godinu dana. Znanstvenici su zatim za svakog ispitanika posebno izračunali nutritivne vrijednosti hrane i vrste namirnica koje unose u organizam.
Zaključili su da postoji poveznica u nekim sastojcima poput pektina, celuloze i jednostavnih ugljikohidrata poput bijelog kruha ili tjestenine. Daljnjom obradom i uzimanjem bakterija iz stolice pokazalo se da zbog ovakve prehrane ljudi imaju manje određenih loših bakterija ili više korisnih.
Konkretno, kod onih koji više konzumiraju bijeli kruh uočena je povezanost s povećanim razinama bakterije Lactobacillus, jedne od pozitivnih bakterija koje se nalaze u crijevima.
Tjestenina pak u sebi ima tzv. otporni škrob koji sporo putuje crijevima pa ima pozitivan učinak na rast nekih dobrih bakterija. Znanstvenici napominju da se radi o vrlo maloj studiji te ove dobre vijesti ne treba shvaćati doslovno, ali ako ponekad malo pretjerate s bijelim kruhom ili tjesteninom, ne treba vas odmah peći savjest.