stečaj je sve bliže

Omiljeni beauty brend pred gašenjem: Hrvatice su ga obožavale zbog niskih cijena

14.08.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Kozmetički brend Avon početkom 2000-ih bio je apsolutni hit među Hrvaticama, koje su ga obožavale zbog pristupačnih cijena. No, čini se kako je sada sve bliže svome kraju.

Naime, vlasnik Avona, API, podnio je zahtjev za stečaj dok pokušava riješiti više od milijardu dolara duga, uključujući milijune dolara obveza povezanih s tužbama koje tvrde da je talk u njegovim proizvodima uzrokovao rak.

Talk je mineralni sastojak koji se sastoji od magnezijevog silikata i obično se koristi u različitim kozmetičkim i industrijskim proizvodima. Poznat je po svojoj mekani, glatkoj teksturi i sposobnosti da apsorbira vlagu, zbog čega se često koristi u puderima za tijelo i lice, dječjem puderu, kao i u nekim farmaceutskim i industrijskim proizvodima.

Kancerogeni sastojak u Avonovim proizvodima

Iako je talk općenito siguran za upotrebu, postoje kontroverze i pravni sporovi povezani s mogućim rizicima za zdravlje, posebno s tvrdnjama da dugotrajna upotreba proizvoda koji sadrže talk može povećati rizik od raka, posebno raka jajnika.

Čak 386 osoba podnijelo je tužbu upravo na toj osnovi - tvrdeći kako su oboljele od raka od Avonovih proizvoda u kojima se nalazio talk.

API ima ukupne dugove od 1,3 milijarde dolara i potencijalne sudske troškove od 78 milijuna dolara pa je jedino rješenje stečaj, pri čemu će posljedice snositi i Natura koja je dio poslovanja Avona otkupila za 1,6 milijardu dolara.

Natura vuče sve konce

No, kako bi vratila barem dio ulaganja u budućnosti, Natura će financijski pomoći s 43 milijuna dolara u procesu stečaja te će za 125 milijuna dolara otkupiti trgovačke operacije u Europi, Aziji i Latinskoj Americi. Time bi kontrolirala Avonove poslove, lišila se njihovih dugova i otpisala 530 milijuna dolara od 1,27 milijardi duga.

Natura je u studenom 2023. prodala The Body Shop, poznati beauty brend. Novi vlasnici stavili su ga pod stečajnu upravu manje od tri mjeseca kasnije, a očekuje se da će je preuzeti konzorcij predvođen investicijskom tvrtkom Auréa ovaj mjesec.

Natura je također prodala Aesop, australsku luksuznu grupaciju, prošle godine za 3,7 milijardi australskih dolara (2,5 milijardi američkih dolara) u sklopu svojeg poslovnog plana čišćenja od dugova.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Avon je tako posljednji na listi kompanija koje će morati u stečaj kako bi se oslobodile sadašnjih i budućih multimilijunskih dugova. No, kako stvari stoje, stečajni upravitelji pronaći će način da se zadrže radna mjesta te Avonovi proizvodi zasad ostanu u prodaji.