USUSRET EUROVIZIJI MLADIH

Osam glazbenih nada u utrci za prvo mjesto

24.02.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Za desetak dana saznat ćemo ime solista koji će predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu

Između osmero glazbenika koji su prethodno odabrani na audiciji, o najboljem će odlučiti žiri u sastavu: Vladimir Kranjčević, Bojana Plećaš Kalebota, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk i Dražen Siriščević.

Odluku će donijeti na temelju nastupa mladih virtuoza uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Izbor hrvatskog kandidata za Euroviziju mladih glazbenika održat će se u četvrtak, 6. ožujka u dvorani Kornat u Hypo centru s početkom u 18,45 uz izravan prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije.

Gost večeri i voditelj priredbe bit će mladi udaraljkaš Filip Merčep koji je predstavljao Hrvatsku na ENG-u u Beču 2010., a tih osam mladih glazbenika su: Sebastijan Sarapa, Lovro Peretić, Igor Šajatović, Vid Veljak, Sara Domjanić, Martina Jembrišak, Roland Grlica i Martin Krpan.


Prošlogodišnji pobjednik: Eivind Holtsmark Ringstad

Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u organizaciji EBU-a utemeljeno je prije 32 godine i održava se bienalno uvijek u drugom europskom kulturnom središtu. Riječ je o priredbi koja je zamišljena kao mjesto promocije mladih glazbenih nada, kao platforma za lansiranje karijera izvanredno talentiranih instrumentalista svih profila do 19 godina.

Medijski potencijal ovoga projekta neusporediv je sa svim drugim glazbenim natjecanjima. Nekoliko desetaka tisuća posjetitelja i više stotina tisuća televizijskih gledatelja prati završnicu u izravnom prijenosu tako da doista možemo govoriti o masovnoj publici koja upoznaje i pruža podršku darovitim i perspektivnim mladim glazbenicima.

Neka od velikih imena koja danas čine sam vrh glazbene scene otkrivena su upravo na ovom natjecanju: Julian Rachlin, Julia Fischer, Natalie Clein, a od hrvatskih glazbenika, najveći su uspjeh do sada polučili Monika Leskovar koja je 1998. osvojila drugu nagradu te Filip Merčep koji se 2010. plasirao u završnicu.

Ove godine Eurovizija mladih glazbenika održat će se u svibnju u Kölnu od 26. do 31. svibnja

Prošle godine u Beču prvo mjesto osvojio je 17-godišnji Norvežanin Eivind Holtsmark Ringstad