Jedno od nezaobilaznih blagdanskih jela koje vole i mali i veliki svakako je sarma
Sarma je tradicionalno blagdansko jelo koje se najčešće priprema za Novu godinu, a ima više recepata za nju, posebno što svaka obitelj ima neki svoj način spravljanja ili kakav tajni sastojak. Niste li ljubitelji mesa, onda je za vas savršena veganska verzija sarme, ona koju pripremaju Prijatelji životinja.
Sastojci: glavica kiselog kupusa, kilogram svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), pola šalice nekuhanog prosa, 100 grama dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, peršin, mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka, 2 žlice škrobnog ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje.
Priprema: Odreske seitana koje ste marinirali preko noći u sojinom umaku uvaljajte u brašno i kratko popržite. Narežite na kockice ili sameljite. Dodajte sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje ste kratko popržili na luku i četiri žlice polubijelog brašna. Sve dobro izmiješajte. Punite listove kupusa, koje ste prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili im debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijte crvenu papriku. Maknite s vatre i dodajte sarme te zalijte vodom tako da budu prekrivene. Kuhajte od 40 do 50 minuta, sve dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutite škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodajte još sojinog umaka i ulijte u posudu te je protresite da se umak rasporedi. Kratko prokuhajte i poslužite uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Želite li naučiti više o spravljanju vege specijaliteta, Prijatelji životinja organiziraju kulinarsku radionicu 20. prosinca u prostorijama udruge u Jurišićevoj 25 od 10.30.