Sretnici koji su se jučer zatekli u Galeriji Kranjčar dobili su slatki uvid u eno-gastro blagodati nadolazećeg 2. Hrvatskog festivala hrane i vina. Na druženju nazvanom 'CHOCO&WINE BAR – Crno bijeli svijet' prezentirana je crno-bijela simfonija najfinijih slastica i jednako tako kvalitetnih vrhunskih domaćih vina
Imali smo tako priliku kušati Ledenu kraljicu, kolač s bijelom čokoladom, medom, vanilijom i karamelom u idealnom skladu s graševinom kasne berbe Gerstmajer, Nevistu, kolač s bijelom čokoladom i lješnjacima koji se odlično slagao s tramincem Misna vina te prelijepu PraMaLinu, pralinu s bijelom čokoladom i malinama koju su organizatorice sljubile s pjenušcem. Sacher Melange se pak lijepo sljubio s Molom, hvarskom kupažom plavca malog i cabernet sauvignona. Vrhunac ove gozbe bio je Forêt Noire, kolač s crnom čokoladom i višnjama skladno kombiniran s tamnim i zavodljivim Šemberovim pinot noirom.
Dvije trenutno najbolje domaće slastičarke Petra Jelenić i Tea Mamut ovom su prigodom, po tko zna koji put, dokazale status vrhunskih majstorica svog zanata. Tea Mamut je povodom predstavljanja CHOCO&WINE BAR-a pripremila kolačiće na štapićima od bijele čokolade i badema te istaknula kako u zadnje vrijeme voli u svoje slastice ukomponirati maslinovo ulje: 'Kako sam i sama Dalmatinka, privlači me iskušavati nove recepte s našom tradicionalnom namirnicom, maslinovim uljem. Toliko sam se zaljubila u maslinovo ulje da sam odlučila pripremiti i kombinaciju čokolade i djevičanskog ulja za kulinarsku radionicu na Festivalu'.
Petra Jelenić je za crno-bijelo sljubljivanje pripremila francusku poslasticu macaron, sljubljenu s autohtonom vinskom sortom maraštinom vinara Sladić Jure, premijerno napunjenom upravo za ovu prigodu. Petra je objasnila i kako je došlo da simpatičnog imena njezine slastičarnice Mak na konac: 'Iako mi je mak jedna od najdražih namirnica u kolačima, to nije jedini razlog zašto sam nazvala slastičarnicu izvedenicom izreke 'Tjeraš mak na konac', razlog je i taj što su mi često kolege i suradnici govorili da 'stalno tjeram mak na svoj konac', što će reći da sam ponekad tvrdoglava, ali uvijek uporna. Moram reći kako se jako veselim festivalu i smatram da su takva događanja uvijek dobrodošla za promociju hrvatskih eno-gastro specijaliteta'.
Slatko druženje nije prepustila niti Iva Šulentić koja će na Festivalu zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s domaćim i inozemnim chefovima: 'I osobno volim doma eksperimentirati u kuhanju te se veselim savjetima koje ću dobiti od kulinarskih majstora. Saznala sam da ću između ostalog voditi i radionicu Tee Mamut, a kako smo i privatno dobre, vjerujem da će to biti pravi show, jedino ne znam kako će Tea reagirati na moje 'smetanje u kuhinji''.
Crni i bijeli kolačići znalački usklađeni s crnim i bijelim vinima, bili su uvertira u nadolazeći 2. Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 3. do 5. travnja u Areni Zagreb. Ondje će brojni Izlagači iz Hrvatske i regije u tri dana s posjetiteljima sajma podijelit svoja znanja, iskustva i prije svega strast prema najfinijim gastronomskim delicijama.
Iz programa izdvajamo gostovanje velikih chefova: Andreja Barbierija, zvijezdu aktualnog kulinarskog TV showa, Christiana Cabaliera, Renata Rizzardija, Janeza Bratovža i mlade nade hrvatskog kuharstva Lea Bonifačića, prvoga Hrvata koji je učio kod Renea Redžepija u Nomi i završio CIA te se nakon američke prakse vraća u Hrvatsku i slijeće odmah na pozornicu Festivala. Raznolike vinske radionice zadovoljit će i početnike i iskusne – od autohtonih bijelih i crvenih sorti, preko škrleta, terana, makedonskih i furlanskih vina do vrhunskih crnih pinota, pjenušaca i šampanjca Taittinger. Za sve željne znanje priređeni su mali tečajevi o zanimanjima sommelier, kuhar, konobar, enolog, slastičar, a na posebnim eventima predstavit ćemo delicije naših regija – Srijema, Međimurja, Istre i Dalmacije. Vinske radionice, gastro showovi i okrugli stolovi te mini festivalski tečajevi ponudit će mnoštvo sadržaja. Festival će na jednom mjestu okupiti vrhunske kuhare, autore najprodavanijih kulinarskih izdanja, vrhunske slastičare, enologe i vrhunske poznavatelje modernih kulinarskih trendova.
Današnje druženje pokazalo je samo djelić festivalskog ozračja, sasvim dovoljno da počnemo odbrojavati dane do središnjeg festivalskog događanja u Areni Zagreb.