BEZ STRESA

Ove korisne savjete morate znati: Stručnjaci savjetuju kako putovati u doba pandemije

16.12.2021 u 21:24

Bionic
Reading

Putovanja koliko god bila zabavna, nezaboravna i uzbudljiva, donose i popriličnu količinu stresa ma koliko god se trudili, organizirali i planirali

Usprkos tome što globalna pandemija još uvijek ne posustaje praćena i velikom neizvjesnosti zbog novog soja omikrona, mnogi će se ipak i ovih blagdana upustiti u avanturu putovanja.

CNBC Travel je, kako bi pomogao putnicima da se pripreme za putovanje, stručnjacima iz ovog područja postavio pitanje koji bi najbolji savjet dali onima koji će ovoga prosinca nekamo otputovati - bez obzira radi li se o posjetu rodbini ili na neku destinaciju izvan Europe.

Prije svega, svi se slažu kako je najvažniji korak planiranje.

'Odaberite ranojutarnje letove, na kojima je obično manje gužve. Izbjegavajte posljednji let u danu kad god je to moguće, osobito tijekom zimskih mjeseci kako biste smanjili šanse za propuštene veze ili kašnjenja zbog otkazivanja ili vremenskih prilika. ... Odlučite se za ručnu prtljagu jer ćete tako preskočiti ogromne redove kada stignete u zračnu luku i nećete morati čekati prtljagu kada sletite', mišljenja je Anna Brown, menadžerica za odnose s javnošću u Expedia U.S.

Ako je ikako moguće, unajmite privatni prijevoz kako biste izbjegli javni prijevoz gdje je primjerice često nemoguće držati distancu.

'Nemojte putovati s darovima već razmislite o dostavi poklona izravno na adresu - naravno, ako je to izvedivo', smatra Mark Hoenig iz VIP Travellera.

Važnost fleksibilnog otkazivanja smještaja

Stručnjaci za putovanja preporučuju i izbjegavanje vezanih letova, čak i ako to znači vožnju i parkiranje u alternativnoj zračnoj luci. 'Svaka dodatna zračna luka povećava vaše šanse za izgubljenu prtljagu, kašnjenja i otkazivanje, a karte kupite što prije', upozorava.

Ako pak želite unajmiti smještaj obzirom kako je sve poprilično nesigurno obzirom na opasnost od zaraze, mogućnost brzog i jednostavnog otkazivanja je iznimno bitna. Zato potražite smještaj za odmor s najfleksibilnijim pravilima otkazivanja, tako da možete otkazati svoj boravak u zadnji tren iz bilo kojeg razloga, savjetuju stručnjaci.

Oni koji žele putovati u duljem razdoblju ili su tzv. digitalni nomadi dobro bi bilo da potraže smještaj s velikim ormarima, perilicama i sušilicama i radnim prostorima s ergonomskim stolicama, dobrom rasvjetom i brzim Wi-Fi-jem.

Što s tiče predblagdanskih putovanja bitno je putuvati unutar svoje obiteljske ili prijateljske 'putničke grupe' koju čine oni ljudi s kojima ćete provoditi praznike. 'Trebate li iz bilo kojeg razloga u karantenu nakon što stignete kući, već ćete biti s članovima obitelji ili prijateljima s kojima planirate provesti praznike', smatra Matt Berna, glavni direktor područja Sjeverne Amerike za Intrepid Travel.

Znanstvenik s Harvarda Stephen Kissler preporučuje i da blagdanska druženja budu u manjim grupama i da svi naprave brzi Covid test neposredno prije okupljanja.

'I ne zaboravite na važan čin: prozračivanje prostora. Bez obzira koliko je vani hladno, planiram otvoriti prozore u svojem domu prije i nakon druženja', rekao je.

Kada su stalno u pokretu, djeca se izmore i postanu nervozna pa svakako izdvojite malo vremena za opuštanje, igru i druženje sa svojom djecom.

Bitno je i održavanje iste rutine dnevne i večernje rutine za bebe i malu djecu tijekom putovanja.

Djeci su potrebni česti odmori od kako bi se kreativnom igrom opustili. Pobrinite se da spakirate dovoljno igračaka da djeca budu zaokupljena kada pripremate obroke ili sudjelujete u razgovoru s odraslima.