omiljena slastica

Ove sezone jedemo bučnicu – evo gdje ju morate probati

18.09.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Sezona buče je krenula, a to znači samo jedno – peče se i jede bučnica. Ako ste se zaželjeli ove omiljene kasnoljetne savijače, koja je k tome još i ručno rađena, znamo gdje ju možete naći! Čeka vas u najbližem Pan-peku, topla, hrskava, puna sočnog punjenja i pripremana prema tradicionalnoj recepturi.

Kraj ljeta i početak jeseni vrijeme je kada je na jelovniku mnogima omiljena buča. Juha od buče, namaz od buče, salata s pečenom bučom, priprema se na niz načina, a jedan od najpopularnijih je – naravno – bučnica, savijača punjena sirom i ribanom bučom.

Iako se najčešće priprema i vezuje za sjever Hrvatske, ova slana savijača danas je omiljena delicija u svim krajevima zemlje, i šire. Možete se potruditi i pripremiti ju sami, za što će vam biti potrebno malo umijeća i iskustva u pripremi domaćih savijača, kao i nešto vremena, a možete pribjeći i malom triku i slasnu bučnicu, s ručno vučenim tijestom i ručno punjenu, baš kako su radile naše bake, kupiti u najbližem Pan-peku.

Zašto je baš Pan-pek bučnica neodoljiva? Tajna je u načinu pripreme.

Izrada započinje pripremom tijesta koje se zamijesi od brašna, vode, ulja, jaja i soli, ručno se podijeli u manje komade koji se premazuju uljem i onda odmaraju neko vrijeme.

Na stolu koji je prekriven stolnjakom tijesto se zatim ručno razvlači do potrebne veličine. Na krajeve tijesta se nanosi nadjev, koji se priprema od svježeg sira, ručno ribane buče, kiselog vrhnja, ulja, jaja. Preko nadjeva se ručno prebacuje komad tijesta i bučnica se na kraju cijela zarola pomoću stolnjaka, baš kako se nekad radilo u domaćinstvima.

Dobivene „rolade“ režu se na komade, ručno prebacuju u lim za pečenje, premazuju kiselim vrhnjem i Pan-pek bučnica spremna je za pečenje i serviranje.

Upravo ovaj tradicionalni proces izrade, u kojem se svaki korak radi ručno i gdje se posebna pažnja posvećuje kvaliteti namirnica i tradicionalnoj recepturi, čini Pan-pek bučnicu posebno dobrim zalogajem. Uz to, dostupna je u dućanima samo tijekom  sezone kasnog ljeta i jeseni, budući da se za njenu izradu koristi svježa buča. 

Ako ste ljubitelji ove poznate delicije ili se želite počastiti finom, sočnom, hrskavom savijačom, svratite u najbližu Pan-pek poslovnicu i uživajte u ručno rađenoj bučnici. U slast!