Hrvatski festival hrane i vina obuhvatit će čitav niz različitih okusa koji će zadovoljiti i ona najizbirljivija nepca
Drugi Hrvatski festival hrane i vina bit će održan od 3. do 5. travnja ove godine u zagrebačkoj Areni, a javnosti će prezentirati cjelokupnu eno-gastro ponudu Hrvatske kroz različite regije, ali i gastronomiju drugih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja. Cilj festivala je promocija hrvatske gastronomije, brendiranja Hrvatske kao nove eno-gastro zvijezde na europskom nebu, ali i edukacija mladih naraštaja o kulturi stola te razvijanje međunarodne suradnje s drugim zemljama, uz Italiju koja će se i predstaviti na Festivalu.
'Posebnost ovogodišnjeg festivala je raznolik sadržaj koji je podijeljen u četiri kategorije – vino, gastronomija, slastice i HoReCa te, naravno, bogat program koji će kroz tri dana festivala posjetiteljima omogućiti da kušaju fine delicije sljubljene od naših najboljih chefova, posjete besplatne edukativne radionice, predavanja i okrugle stolove te se prepuste avanturi eno-gastro svijeta', istaknula je danas na prezentaciji programa direktorica festivala Đurđa Protić
U sklopu Festivala prezentirat će se mnogobrojni klasteri i udruge poput klastera pršuta, grupacije tjestenina, udruge slavonskog kulena i kulina te udruga vinara. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako manifestacije poput Hrvatskog festivala hrane i vina obogaćuju turističku ponudu grada: 'Smatram da svi zajedno moramo kontinuirano raditi na brendiranju Hrvatske kao eno-gastro destinacije stoga su ovakvi događaji neizostavan dio cjelokupne strategije.'
Italija će ove godine biti zemlja pokrovitelj Festivala što znači da će se hrvatskoj javnosti predstaviti i talijanski izlagači koji će sa svojim domaćinima razmijeniti umijeća i iskustva. 'Ovaj Festival predstavlja za Hrvatsku i Italiju inicijativu od velike važnosti za promicanje eno-gastronomskih proizvoda i njihove izvrsnosti koji čine dio naše drevne i zajedničke baštine… Posjetitelji će na Festivalu moći kušati jela koja će pripremiti renomirani talijanski kuhar Renato Rizzardi, chef s Michelinovom zvjezdicom iz restorana 'La Locanda di Piero' iz Vicenze', izjavila je talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro
Partneri 2. Hrvatskog festivala su Turistička zajednica grada Zagreba te Hrvatska gospodarska komora, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska obrtnička komora.