zamamne ljepotice

Ovo je 10 najmirisnijih cvjetova koje lako možete posaditi u vrtu

16.02.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Premda su sorte cvijeća koje ne odlikuje opojni miris, poput suncokreta, tulipana i kala jednako ljupki i lijepi kao i pripadnici mirisnih sorti, činjenica je da u mirisnom cvijeću posebno snažno uživamo. Naime, mnoga sjećanja vrlo često su upakirana s određenim mirisima, zbog čega su nam mirisne sorte itekako drag ukras u vrtovima i na terasama

Izbor mirisnog cvijeća doista je bogat – ove sorte dolaze u različitim oblicima, veličinama i vrstama, od onih koje rastu na drveću do sitnih, kompaktnih cvjetova smještenih tik do tla. Neki su jednako upadljivi koliko i mirisni, dok drugi ne izgledaju baš naročito, ali kad se nagnete i pomirišite, iznenade vas.

Vjerovali ili ne, no cvijeće može biti mirisno na razne načine: neki sorte oslobađaju slatki miris cijeli dan, dok vas druge tjeraju da čekate do večeri ili noći. A tu su mirisni cvjetovi za cijelu sezonu cvatnje, od prvih proljetnih dana pa do sparnih ljetnih vrućina. Sorte se također razlikuju i po dugovječnosti - određene sorte cvjetaju tek nekoliko sati dok kod nekih to traje mjesecima.

No, cvijeće ne miriši bez razloga. Cvjetovi proizvode miris kako bi privukli oprašivače koji imaju ključnu ulogu u nastavku životnog ciklusa biljke. Kako biste svoj vrt pretvorili u pravu mirisnu oazu, svakako u obzir uzmite sadnju nekih od 10 najmirisnijih cvjetova.

Ruža

Postoji puno varijacija i vrsti jednog od najpopularnijih cvjetova, a osim izgledom razlikuju se i mirisom. Ruže imaju širok raspon mirisa, uključujući voćne note ('Jude the Obscure' je izvrstan), mošusni miris (poput 'Snow Goose') i 'klasični' miris ruže (poput 'Gertrude Jekyll').

Gardenija

Omiljeni miris u svijetu parfema, gardenija još opojnije miriše u vrtu. Ovi mliječno-bijeli cvjetovi donose snažan, egzotičan miris vašem vrtu.

Mirisna grahorica

Vrste ove jednogodišnje biljke koja raste u obliku vinove loze razlikuje se razlikuju po mirisu, a najklasičnije su sorte one poput vrste 'Cupani'. Njihov je miris dovoljno jak da se širi ulicom, što objašnjava zašto su prava poslastica u vrtu.

Dafna

Nagrađujući nas na samom kraju zime, cvjetovi dafne formiraju se na malim grmovima. Prekrasni pupoljci ispuštaju najslađi, svjež i čist miris, aromatizirajući zrak oko grma.

Anđeoska truba

Iako je ova biljka otrovna, njezin miris itekako je opojan. Ispuštajući miris tek kada sunce zađe, prekrasno cvijeće u obliku truba zrak obavija prekrasnom, egzotičnom aromom. Smješteni na granama malog tropskog stabla, žuti pupoljci vise poput prevelikih, naopako okrenutih cvjetova tikve.

Jorgovan

Većina ljudi voli opijajući miris jorgovana, no neki ga pak smatraju čak i preintenzivnim. Međutim, ako vam se sviđaju, posadite neke od grmova s više stabljika uz rub vrta ili terase - i očekujte da ćete biti oduševljeni.

Frezije

Zasađene u jesen kao lukovice, frezije se pojavljuju u proljeće u obliku zvonastih cvjetova poredani duž jedne stabljike. Ovo cvijeće dolazi u različitim nijansama, uključujući bijelu, zlatno žutu, narančastu, crvenu, ružičastu, ljubičastu, boju lavande, ljubičastu te dvobojne sorte.

Narcis Paperwhite

Vrlo snažnog mirisa, ovaj narcis izaziva podjele: ili volite ili mrzite ovu vrstu narcisa. Posadite ove cvjetove kao lukovice i očekujte da će procvjetati u kasnu zimu ili rano proljeće. A onda je na vama da odlučite djeluje li njegov mošusni miris opijajuće ili odbijajuće.

Tuberoza

Još jedan mirisni cvijet posađen kao lukovica u jesen. Ovi cjevasti cvjetovi tropskog izgleda cvjetaju od ljeta do jeseni. Njihov miris dat će vam osjećaj kao da ste na odmoru - čak i kada stojite u vlastitom vrtu.

Pajasmin

Ovaj cvjetni grm prepunjen je malim bijelim cvjetova u proljeće ili rano ljeto. Najbolji od svega je slatki, citrusni miris njegovih cvjetova - iako oni zapravo nisu cvjetovi citrusa. Oni su, međutim, odlična alternativa za vrtlare u područjima čija je klima prehladna za uzgoj stabala naranče.