VJEČNI DIZAJN

Ovo je namještaj koji nikad ne izlazi iz mode

26.09.2014 u 09:12

  • +11

Vječni komadi namještaja

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvijek. Najbolji dokaz za to su dizajnerski komadi namještaja nastali sredinom prošlog stoljeća koji i dan danas plijene pozornost svojom elegancijom i funkcionalnošću

Stolica i otomanEames Lounge
Dok je bračni par Charles i Ray Eames razvijao dizajn za stolicu i otoman Lounge, želio je proizvesti stolicu koja će biti savršena kombinacija udobnosti i luksuznih materijala. Upotrijebili su školjku od šperploče i kožne jastuke. Dizajnirana je 1956. i izvedena u drvetu i koži pa joj se cijena kreće od 4.500 eura. Vrlo brzo postala je simbol visoke klase, a Eamesov naslonjač i danas je više od pola desetljeća nakon što je stvoren jedan od najplagiranijih komada namještaja. Eamesov naslonjač moderna je interpretacija tradicionalne engleske klupske stolice, no njezina je konstrukcija bila osmišljena krajnje precizno, do zadnjeg detalja, ali bez kompromisa kad je udobnost u pitanju. Vizija Charlesa Eamesa bila je stvoriti stolicu koja udobnošću podsjeća na omiljenu izlizanu bejzbolsku rukavicu.

Stolica Eames DSW, DSR i DSX
Eamesove stolice prve su plastične stolice u masovnoj proizvodnji, a dizajn im je bezvremenski. Riječ je o vjerojatno najkopiranijim stolicama na svijetu, a oduševljavaju minimalizmom i elegancijom. Iako su prve Eamesove stolice bile napravljene od fiberglasa, danas se iz ekoloških razloga rade od polipropilena zbog čega su i udobnije, a sjedišta se biraju u raznim bojama, baš kao i različit oblik nogu (DSW, DSR i DSX). Nastale su 1948., a u proizvodnju su krenule dvije godine kasnije.

Stolica Panton
Danski dizajner Verner Panton puno je godina proveo razmišljajući o tome kako proizvesti plastičnu stolicu u jednom komadu u obliku slova S. U suradnji s timom iz Vitre, s prvim prototipovima izašao je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a u serijsku proizvodnju krenuli su 1967. Nije trebalo dugo čekati da Panton postane senzacija, a danas je već dizajnerski klasik.

Zidni sat Ball Clock
U klasike modernog dizajna spada i poznati zidni sat Ball clock američkog dizajnera Georgea Nelsona, a do danas ovaj veseli sat u bojama predstavlja svježu i zanimljivu alternativu zidnim satovima na kakve obično nailazimo. Nelsonov sat hrabrog je i skulpturalnog dizajna i sjajno se uklapa u sve prostorije stana, od ureda do kuhinje.

Stropna svjetiljkaBubble
Među ikone dizajna 50-ih godina prošlog stoljeća spadaju svjetiljke George Nelsona - Bubble. Najpoznatija je među njima stropna svjetiljka Saucer koju je dizajnirao davne 1947. Svjetiljke su se proizvodile od početka 50-ih godina sve do 1979., da bi se nedavno ponovo vratile u proizvodnju na oduševljenje ljubitelja dobrog dizajna. Ove poznate svjetiljke dio su stalne kolekcije izložene u MOMA-i, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a zahvaljujući jednostavnosti, uvijek su u trendu i detalj koji će se sjajno uklopiti u većinu interijera.

Stropna svjetiljka Semi
Jako jednostavna i elegantna stropna svjetiljka Semi danskih arhitekta Clausa Bonderupa i Torstena Thorupa ni nakon skoro pedeset godina ne gubi na atraktivnosti. Odlično se ukapa u moderne interijere, a nastala je kao reakcija na doba udobnosti koje je dominiralo Danskom u to vrijeme. Bonderupop i Thorup željeli su stvoriti lampu koja inkorporira oštre čiste linije i geometrijski oblik. Luster su dizajnirali 1968. i otad popularnost ove svjetiljke zanimljive baš zbog svoje jednostavnosti ne jenjava.

Svjetiljka Grasshopper
Davne 1947., svjetiljku Grasshopper dizajnirala je švedska dizajnerica Greta Grossman koja je emigrirala u SAD i ondje izgradila uspješnu karijeru. Nekoliko desetljeća njezin rad nezasluženo pada u zaborav da bi posljednjih godina ponovio javio interes za njezina djela, a svjetiljke Grasshopper i Cobra koje svakako spadaju u ikone modernog dizajna u proizvodnju vraća tvrtka Gubi. Grashopper je zbog zanimljivog i elegantnog dizajna izvrstan je ukras moderno uređenih interijera.

Eamesove stolice DSR i luster PH 5

Stropna svjetiljka PH 5
Poznati luster PH 5 za danskog proizvođača svjetiljki Louis Poulsen, s kojim je radio od 1925. pa sve do smrti, dizajnirao je Poul Henningsen 1958. Izrađena je od pjeskarenog stakla i namijenjena da visi nisko iznad stola i daje umjerenu svjetlost okolini, a sjajno se uklapa u različite stilove uređenja. Koliko je popularan u domovini, govori podatak da gotovo svaki drugi dom u Danskoj krasi lampa PH 5.

Stropna svjetiljka PH Artichoke
Klasičnu stropnu svjetiljku PH Artichoke dizajnirao je prije više od 40 godinatakođer Poul Henningsen. Artičoka je napravljena od 12 čeličnih lukova na kojima s nalazi 72 'lista' smještena u 12 cirkularnih redova. U svakom redu nalazi se šest listova, a zanimljivo je da se središte ove svjetiljke – žarulja, ne vidi ni iz jednog ugla. Originalne PH Artičoke dizajnirane su za restoran Langelinie Pavilion iz Kopenhagena gdje vise i dan danas.

FoteljaEgg
Dizajner Arne Jacobsen dizajnirao je ovu zanimljivu fotelju nazvanu Jaje za lobi i recepciju SAS Royal Hotela u Kopenhagenu. U konstrukciji fotelje Jacobsen je koristio tada novu tehniku – čvrstu pjenu unutar školjke presvučene tkaninom. Najveći izazov bio mu je pronaći savršen oblik naslonjača pa je u vlastitoj garaži od gline izradio brojne modele dok nije došao do odgovarajućeg oblika. Upravo zbog svog jedinstvenog oblika, Jaje jamči privatnost na prometnim mjestima kao što je predvorje hotela, no isto tako može biti upečatljiv ukras svakog doma.

Stol Tulip
Okrugli plastični stol Tulip potpisuje arhitekt i industrijski dizajner Ero Saarinen, Finac koji je odrastao u Americi gdje i stvarao od sredine prošlog stoljeća. Poznat je po neofuturističkom stilu, a njegov blagovaonski stol Tulip jedna je od ikona dizajna modernog doba. Tulip stol dolazi u tri veličine (dijametar 152, 137 i 120 cm) te različitih površina koje se kombiniraju s crnom, bijelom ili platinastom bazom.

Stolica Louis Ghost
Stolica Ghost jedna je od kopiranijih komada namještaja, a dizajnirao ju je 2002. arhitekt Philippe Starck za tvrtku Kartell. Stolica je napravljena od prozirnog polikarbonata, a iako je riječ o stilskoj reinterpretaciji stolice Louisa XV., odlično se uklapa u sve moderne interijere. Iako ova stolica izgleda vizualno krhko, zapravo jako izdržljiva i otporna na ogrebotine i vlagu, a odlazi u prozirnoj varijanti te crnoj i bijeloj boji.

Lampa Arco i naslonjač Barcelona
Naslonjač Barcelona
Dizajnirao ju je arhitekt Mies van der Rohe namjenski za njemački paviljon na EXPO izložbi davne 1929. u Barceloni, po čemu je i dobila ime. U proizvodnji se, međutim, našla tek 1953., kada je Mies prodao prava firmi Knoll, a danas ovaj luksuzni komad namještaja koji je skoro pa nezaobilazan ukras interijera onih s dubljim džepom košta preko 4.000 eura.

Lampa Bourgie
Stolnu lampu u cijelosti izrađenu od rebrastog prozirnog polikarbonata dizajnirao je Ferruccio Laviani za Kartell, a svojim izgledom podsjeća na barokne lampe. Dizajn lampe Bourgie potpisuje Ferruccio Laviani. Klasičan, tradicionalan dizajn lampe koji asocira na luksuz nekih davnih vremena ironizira materijal od kojeg je izrađena, inovativna, transparentna plastika. Dolazi u tri veličine i širokom spektru jarkih boja tako da ju je lako uklopiti u brojne stilove uređenja.

Lounge naslonjačLC4
Riječ je o jednom od najslavnijih lounge naslonjača ikad dizajniranih. Riječ je o ikoni dizajna nastaloj 1928., a potpisuje ga slavni arhitekt Le Corbusier koji ga je dizajnirao u suradnji s rođacima Pierreom Jeanneretom i Charlotte Perriand. Iako je riječ o komadu namještaja nastalom početkom prošlog stoljeća, njegov dizajn je još uvijek moderan usprkos tome što broji preko 80 godina.

Svjetiljka Arco
Flosovu podnu svjetiljku Arco dizajnirali su Achille i Pier Giacomo Castiglioni 1962., a postolje joj je od omiljenog Michelangelova materijala - mramora Carrara teškog preko 65 kilograma. Gotovo odmah nakon što se našla u prodaji, Arco je postala je dizajnerska ikona koja krasi interijere različitih stilova već nekoliko desetljeća.