PRAVA POSLASTICA

Ovo su haljine koje morate vidjeti

22.01.2014 u 10:47

  • +33

Paris Haute Couture proljeće/ljeto 2014.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Pariz je ovih dana domaćin revija visoke mode na kojima najveća imena mode prikazuju kolekcije haute couture

Sasvim je glasno jasno – Chanel je potpuno predan novoj generaciji kupaca couturea i beskompromisno donosi nove trendove koji odmiču od one stare klasike na kakvu smo navikli i kakva je na spomen Chanela u mnogim starim i mladim glavama.

Da se to mijenja, Karl Lagerfeld, predstavljajući sezonu proljeće/ljeto 2014., pokazao je svečanim haljinama posutim svjetlucavim ukrasima uz koje se nose vunene svjetlucave – tenisice. Nastavlja se, dakako, trend gornjih dijelova kreacija u vidu bolera, a to je Chanel uspio savršeno ukomponirati u haljine tako da je struk nevjerojatno dojmljivo istaknut kontrastnom bojom i tkaninom.

Nosit će se bijelo i sve nijanse ružičaste i ljubičaste. Što će nam Chanelovi srebrni štitnici za koljena i laktove, tek ćemo se saznati - svakako je za očekivati da će se zbog pariškog modnog diktatora uvući u modu.

A onda, Dior. Dizajner ove modne kuće Raf Simons modu vidi gotovo isključivo crno-bijelu, barem za sezonu pred nama. 'Kao dizajner imam dva zadatka – postaviti okidač ženskoj mašti, ali je istodobno zadržati u stvarnosti', rekao je uoči revije.

Dior će svakako biti prepoznatljiv po izrezanim geometrijskim likovima - polukrugovima, suzicama, kvadratima na kreacijama, kao i našivenim sitnim cvjetovima. Podosta predimenzioniranih komada, ali i dobro krojenih odijela, uz pokoju raskošnu haljinu kakva se ipak očekuje za najglamuroznija pojavljivanja.

Glamur kako ga vidi Versace blizak je stilu grčkih božica – senzualne duge svilene haljine, katkad s 'kapuljačom', mahom s dubokim prorezom… u crnoj, bijeloj, boji leda, blijedoj nijansi ljubičaste, uz pokoji bljesak žute.

Giambattista Valli na pistu je poslao prave uzdignute 'instalacije', raskošne haljine za crvene tepihe, raskošne materijalima i bojama, bile duge ili kratke.

I kod Stephana Rollanda vladala je neka otkačena elegancija, bez prestanka, a sve je pozorno pratila Kim Kardashian u prvom redu publike.

Armani je pak pokazao mračnu ali čistu eleganciju u bojama noći; svaki je komad slutio na dekadenciju, prošla vremena, glamur koji se ne vidi na prvi pogled, ali se zato sluti bez prestanka.