Tijekom ljetnih vrućina većina nas nema neki jači apetit i razmišljamo samo kako bismo se mogli rashladiti. E, pa cijeđeni sokovi odličan su izvor zdravih nutrijenata i mogu nas itekako rashladiti
Uslijed velikih vrućina ljeti tijelo se rashlađuje znojenjem gubeći vodu i elektrolite, koje je neophodno stalno nadoknađivati. Uz vodu i laganu prehranu, izgubljeno možemo nadoknaditi i cijeđenim sokovima
Voće je općenito idealan prvi jutarnji obrok, jer je dobro za detoksikaciju organizma. Zato prije pravog doručka dan možete započeti iscijeđenim sokom.
Za razliku od kupovnih sokova, koji su prepuni umjetnih dodataka poput šećera i raznih konzervansa, prirodni sokovi dat će vam najbolje od voća i povrća. Ako ih prethodno ohladite u hladnjaku, postaju idealno ljetno osvježenje koje vam usput daje i energiju
Od teške, masne ili pržene hrane ljeti nam postaje sve teže i upravo je zato odlično rashladiti se prirodnim sokom. Ako vas muči kako kombinirati povrće zbog specifičnog okusa, probajte prvo s onim koje se jede sirovo poput mrkve ili primjerice rajčice. Za početak vam mogu pomoći ovi recepti sa sokovima od mrkve
Kod biranja povrća također pripazite na dijelove koji mogu biti gorki poput lista celera, a kod voća pak određene koštice morate ukloniti. Sitne koštice poput onih od limuna neće smetati, ali one od jabuka hoće.
Nutricionisti obično ne preporučuju više od dvije čaše prirodnog soka dnevno, jer treba paziti na šećer koji voće sadrži.
Savjeti za brže i bolje cijeđenje sokova
Ako ćete tek kupiti sokovnik, raspitajte se o raznim modelima i varijantama. Neki modeli, poput onih za hladno prešanje, mogu 'izvući' više soka iz voća i povrća. Naravno, cijena im je viša. Također gledajte i praktičnu stranu odnosno kako se čiste dijelovi i koliko je komplicirano rastavljanje/sastavljanje. Kako najbolje iskoristiti voće i povrće cijeđenjem u sokovniku, pročitajte ovdje
Uvijek probajte nabaviti organski uzgojeno voće i povrće. Barem je ljeto vrijeme kada je veća mogućnost i raznovrsnost za to.
Ako ste u velikoj gužvi, olakšajte si postupak. I to je bolje nego da uopće ne popijete čašu punu vitamina. Voće čak možete oprati i narezati te zatvoriti u posudu. Ostavite preko noći u hladnjaku pa ujutro samo iscijedite.