PROMJENE NA TIJELU

Pet stvari koje će vas iznenaditi nakon porođaja

04.12.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Trudnoća i porođaj posebno je razdoblje u životu svake žene, ali neka iskustva neizbježna su iako nisu uvijek lijepa i savršena kako ih zamišljamo

1. Libido

Ako niste u raspoloženju za seks, niste jedini. Mnoge majke nemaju želju za seksom nakon porođaja, a to zna potrajati i do godinu dana.

Ginekologinja Hope Ricciotti s prestižnog sveučilišta Harvard kaže za Web MD da se to događa jer su majke jako usredotočene na dijete pa su im sve druge stvari daleko na listi prioriteta. Dodate li tome umor i zbunjenost kada postanete majka, nije ni čudo da vam je seks zadnji na pameti.

U svemu tome veliku ulogu imaju hormoni, odnosno pad estrogena koji se s vremenom vraća na normalnu razinu pa će i seksualni život biti bolji.

2. Trbuh i problemi s kilogramima

Većina žena se šokira nakon prve trudnoće i shvaćanja da se trbuh nakon porođaja ne povlači tako brzo. Obično je potrebno šest do osam tjedana da se trbuh polako povuče, a to je vrijeme babinja u kojem se oporavlja cijeli organizam. Čim se počnete osjećati bolje, možete raditi vježbe za trbuh.

3. Što se dogodilo mojim cipelama?

Svima je poznato kako tijekom trudnoće mnogim ženama natiču noge i zato im je teško nositi cipele koje su imale prije, ali nekima nije poznata činjenica da noga ostaje malo veća i nakon trudnoće. To gorko iznenađenje moglo bi vas nervirati jer ćete shvatiti da su vam sve cipele pomalo tijesne i treba vam pola ili čak cijeli broj više.

Osim viška kilograma koji opterećuje noge tijekom trudnoće u povećanju stopala ulogu ima imaju i hormoni, posebice relaksin. Taj hormon opušta mišiće tijela kako biste lakše rodili, ali ne djeluje nužno samo u području zdjelice. Upravo zato vam se može dogoditi da se čini kako vam je stopalo naraslo.

4. Promjene na grudima

Iako većina žena ima veće grudi za vrijeme trudnoće i dojenja poslije se mogu vratiti na staro, smanjiti i nažalost promijeniti oblik. Zato nema ništa čudno u tome ako vam nakon dojenja treba grudnjak za broj manje. Mislite li da će stanje biti bolje ako izbjegnete dojenje, odmah odustanite od te ideje. Istraživanje iz 2008. pokazalo je da dojenje nema veze s veličinom grudi, a kod nekih žena koje nisu dojile veća je mogućnost da se dojke još više spuste.

5. Opadanje kose

Trudnice obično imaju puniju i sjajniju kosu, ali nakon porođaja stvari se drastično mijenjaju te žene često dožive šok zbog opadanja kose. Nakon porođaja stanje kose vraća se u normalu i usput opada, ali utješno je da će i ta promjena s vremenom prestati. Tijekom trudnoće hormon estrogen raste pa sprečava opadanje kose, ali se to okreće jednom kad rodite. Opadanje kose traje nekoliko mjeseci, a najkasnije do djetetova prvog rođendana sve bi trebalo biti u redu.