Odavno je, čak i znanstveno, dokazano da djeca koja i sama sudjeluju u pripremi obroka jedu raznovrsniju hranu i spremna su na isprobavanje novih namirnica. Time se postavljaju temelji za zdraviji način života, a to je bila i misao vodilja kulinarske radionice u područnoj školi u Koprivnici u sklopu edukativne inicijative Inkubator motivator
Uistinu su danas rijetki roditelji koji se barem jednom nisu požalili nekom bližnjem da njihovo dijete odbija određenu hranu. Sve je više onih koji na razne načine pokušavaju postići to da njihova djeca zdravo i kvalitetno jedu, a još je više onih koji su, vjerojatno, već ispucali sve asove iz rukava.
Možda bi sve bilo drugačije da su se od trenutka u kojem su se njihova djeca susrela s dohranom poveli za pojedinim znanstvenim istraživanjima vezanim uz dječju prehranu. Tako je znanstveno dokazano da djeca koja sama sudjeluju u pripremi svojih obroka jedu raznovrsniju hranu, spremnija su probati nove namirnice i stječu važnu životnu vještinu kuhanja i planiranja.
Postavljanje temelja za zdraviji način života
Upravo zbog tog istraživanja, ali i onih sličnih njemu, važno je od najranije dobi uključivati djecu u kuhanje i pripremu hrane. Na taj će im način roditelji definitivno potaknuti znatiželju, ali i otvorenost prema zdravoj prehrani, a sve to dovodi do postavljanja temelja za zdraviji način života.
U Hrvatskoj se već više od desetljeća provodi projekt Vrtim zdravi film, kao dio globalne inicijative kompanije Nestlé, Nestlé for Healthier Kids, s ciljem poticanja zdravih prehrambenih navika među djecom. Odvija se u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, a kako bi se potaknulo djecu na što veći angažman, posljednjih godina pokrenuta je i edukativna platforma Inkubator motivator.
Upravo u jednom od Inkubatora motivatora sudjelovali su učenici trećeg razreda Područne škole Starigrad u Koprivnici, kojima je u posjet stigla kuharica i gastro blogerica te sudionica prvog hrvatskog 'Masterchefa', Nastasja Chiara Petrić.
Druženje s poznatom kuharicom bila im je nagrada nakon sudjelovanja u digitalnom natječaju Vrtim zdravi film - Inkubator motivator, u sklopu kojeg su stvorili inspirativan video simboličnog naziva 'Zdravko i Nezdravko'. U njemu su, na svoj dječji način, pokazali koliko je važna zdrava prehrana, kao i redovita tjelovježba, za što su nagrađeni kulinarskom radionicom sa cheficom.
Upravo se ona krije iza mnogim mamama itekako poznatog profila Chiarin tanjurić na Instagramu, gdje je prati više od 33 tisuće ljudi i na kojem nudi jednostavna i kreativna jela, pa je suradnja s kompanijom Nestlé nekako došla prirodnim putem.
Zdravi i ukusni obroci
I sama mama, Nastasja Chiara se brzo i lako uklopila među učenike trećeg razreda, s kojima je napravila četiri jednostavna, ali i zdrava i ukusna obroka, a koje će klinci zasigurno često i sami pripremati.
'Kroz ovakve projekte želim djecu naučiti koliko je važno hraniti se zdravo, ali i pokazati im da priprema ukusnih obroka može biti jednostavna i zabavna. Svi recepti koje smo danas isprobali dokaz su da uz malo vremena i osnovne namirnice koje imamo kod kuće možemo usvojiti zdrave prehrambene navike', rekla je.
Inače, Nestlé je vodeća svjetska kompanija u prehrambenoj industriji, a u Hrvatskoj je prisutna od 2003. godine i danas zapošljava 116 ljudi. Inkubator motivator samo je jedna od njihovih brojnih inicijativa kroz koje pozitivno djeluju na lokalnu zajednicu. Tu su i #BirajZeleno, Vrtim zdravi film te program ljetne prakse Nestlé Summer’s Cool.
Ovo su četiri jednostavna recepta za zdrave i ukusne obroke koje je Nastasja Chiara pripremila s trećašima.
Pizza humus sendviči
Sastojci:
- staklenka kuhanog slanutka
- žličica limunova soka
- mala staklenka sušenih rajčica u maslinovom ulju
- manji češanj češnjaka
- žličica suhog origana
- sol
- papar
- integralni tost
- narezani sir gauda
- svježi krastavac, cherry rajčice i crne masline
- čačkalice
Priprema:
Ocijedite slanutak i isperite u vodi. U blenderu usitnite slanutak, limunov sok, sušene rajčice s uljem, protisnuti češnjak i origano. Začinite solju i paprom te dodajte malo ledene vode za mekšu teksturu namaza. Tost premažite namazom (prije mazanja možete ga tostirati po želji), prekrijte šnitom sira i zaklopite još jednom šnitom kruha koju ste premazali namazom te ga narežite na četiri trokuta ili kvadrata. Na čačkalicu nabodite po jednu krišku tanko rezanog krastavca, pola cherry rajčice i crnu maslinu te zabodite u narezane sendviče.
Tortilja rolice sa špinatom i šunkom uz umak od skyra
Sastojci za jednu tortilju:
- velika tortilja
- 2 jaja
- šaka svježeg špinata
- žličica maslinova ulja
- malo soli i papra
- 2-3 šnite pureće šunke
- žlica skyra
- žličica majoneze
- pola žličice senfa
Priprema:
Umutite dva jaja sa sitno sjeckanim špinatom. Posolite i popaprite pa ravnomjerno ispecite kao palačinku u tavi neprianjajućeg dna. Za to vrijeme napravite umak od skyra tako da ga promiješate s majonezom i senfom te posolite i popaprite po ukusu. Tortilju ugrijte u tavi, premažite je umakom, zatim na nju dodajte šunku, palačinku od jaja i čvrsto je zarolajte. Narežite rolice i po potrebi ih servirajte zabodene s čačkalicom da drže oblik.
Ružičasti smoothie
Sastojci (za 2 osobe):
- šalica zaleđenog bobičastog voća
- kuhana cikla srednje veličine
- 2-3 šalice zobenog napitka
- banana
- pola žličice cimeta i/ili vanilije u prahu
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte nekoliko minuta dok ne postanu potpuno kremasti. Dodajte tekućinu ovisno o gustoći smoothieja koju želite postići.
Energetske kuglice od dva sastojka
Sastojci:
- 400 g datulja
- 200 g orašastih plodova po želji
- prstohvat soli
- bademovo ili kokosovo brašno
Priprema:
Orašaste plodove tostirajte na suhoj tavi nekoliko minuta kako bi se istaknuo njihov okus. Zatim ih stavite u sjeckalicu i izradite od njih mrvičastu smjesu. Prebacite u zdjelu i u istu sjeckalicu stavite datulje te ih miješajte dok se ne stvori kugla. Datulje je prethodno potrebno namočiti preko noći u vodi ili prokuhati da omekšaju. Dobro ih ocijedite prije miksanja. Dodajte ih orašastim plodovima, posolite i špatulom ravnomjerno izradite smjesu. Napravite mini kuglice i po želji uvaljajte u bademovo ili kokosovo brašno. Ohladite prije serviranja.
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s kompanijom Nestlé.