ruže u teglama

Predivne ruže sade se i u tegle - ovo je sve što trebate znati

02.07.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Kontejnerske ruže u pravilu su manjeg i okruglijeg oblika, potrebno im je nešto više vode i gnojiva, a prednost je što ćete ih lakše spasiti od prekomjerne svjetlosti i mraza koji su za njih pogubni

Prva pomisao na ruže u vrtu vjerojatno je svima raskošan grm koji krasi travnjak, no to nije jedini način da ovim predivnim cvijećem ukrasite svoj okućnicu.

Naime, osim sadnje u zemlju, ruže mogu bujno cvati i posađene u tegle, a s time dolazi i niz prednosti. Prije svega, možete ih seliti duž okućnice dok im ne pronađete mjesto koje im savršeno odgovara, lakše ih zaštititi od bolesti i mraza, ali si i omogućiti najljepšu dekoraciju na ulazima u dvorište, kuću ili terasu.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Uz pravilno zalijevanje i odabir prikladne tegle s dobrom drenažom, možete postići sjajan uspjeh u uzgoju kontejnerskih ruža, koje bi mogle rasti znatno ljepše i veće nego što je ponekad slučaj s onima posađenima na uobičajen način.

Odaberite pravu vrstu

S obzirom na to da nisu sve sorte ruža u mogućnosti rasti tako da ih možete lijepo oblikovati u tegli, važno je pronaći prikladnu vrstu.

'Birajte sortu zaobljenijeg oblika, koja nije previše kruta i uspravna. Potražite ruže za živicu koje se mogu lako podrezivati i oblikovati ili minijaturne sorte koje neće puno rasti', savjetuje Richard Stubbs, ekspert za uzgoj ruža.

Kupite veliku teglu

Kada krenete u potragu za teglom u kojoj će vaše ruže godinama moći rasti, obratite pozornost na veličinu. Naime, izgledno je kako će grm bujati sve više i više, a bila bi prava šteta da mu onemogućite rast samo zbog premale veličine posude.

'Odaberite teglu promjera 45 cm s dobrim drenažnim rupama. Ova veličina pružit će dovoljno prostora za rast korijena te spriječiti nakupljanje vode koje bi dovelo do njegova truljenja', napominje hortikulturist Wes Harvell za stranicu Marthe Stewart.

Također, nikada nemojte saditi više od jedne ruže u istu teglu jer će ući u nadmetanje za vodu i hranjive tvari.

Koristite pravu zemlju

Osim što im je potrebna dobra drenaža, ruže u teglama moraju moći apsorbirati puno hranjivih tvari i elemenata iz mješavine tla kako bi ostale zdrave i nastavile cvjetati.

'Ružama je potrebno obilje hranjivih tvari. Upotrijebiti visokokvalitetnu zemlju za sadnju u teglama i obogatite je kompostom ili gnojivom prilagođenim ovom cvijeću. Štogod radili, nikad nemojte koristiti klasičnu vrtnu zemlju jer će se ona zbiti u posudi', kaže Harvell.

Stavite ih na sunce

Baš kao i ruže posađene u vrtu, i ona u tegli potrebno je barem šest do osam sati sunca dnevno. Međutim, pojedinim sortama više će odgovarati smještaj u polusjeni jer bi uz previše direktne svjetlosti cvijeće moglo početi venuti.

'Prednost je što tegle relativno lako možete pomicati i staviti ih u popodnevnu smjenu kada je sunce najjače, ako ste primijetili da je cvijeće već počelo venuti', napominje Stubbs.

Češće ih zalijevajte

Ovisno o tome živite li u toplijem ili hladnijem predjelu zemlje, ovisit će i učestalost zalijevanja. Načelno, ako su vaše ruže smještene u vrlo vruće uvjete, zalijevajte ih svaki dan, a ako niste sigurni treba li im još vode, samo provjerite je li nekoliko gornjih centimetara zemlje suho ili ne. Ako je još vlažno, nemojte dodavati vodu.

'Bilo bi idealno ako biste ugradili navodnjavanje kap po kap, ali i svako drugo uobičajeno rješenje bit će u redu ako je u odgovarajućim količinama', rekao je hortikulturist Mike Douglas.

Čak i kad vrijeme postane hladnije, važno je nastaviti zalijevati ruže, inače bi tlo moglo postati presuho i smrznuti korijenje biljke. Naime, vlažno i smrznuto tlo puno je bolje nego suho i smrznuto jer pomaže vašim ružama da prežive zimu.

Gnojite u proljeće i ljeto

Stručnjaci su složni i da je kontejnerskim ružama potrebno dosta više hranjivih tvari kako bi ostale zdrave, a za to je ključan bogati kompost. Najvažnije ga je staviti pri sadnji, a s obzirom na to da ćete ove ruže morati češće zalijevati, korisno ga je periodično obnavljati.

Tekuće gnojivo u svakom je slučaju poželjno dodati u proljeće i ljeto jer ćete time osigurati najveću moguću količinu cvjetova.

Zaštitite ruže od niskih temperatura

Za ruže u teglama vrlo je bitna zaštita tijekom zime jer dođe do smrzavanja zemlje, biljka će uvenuti.

'Predlažem da svoje kontejnerske ruže zimi preselite u zatvoreni prostor u kojem će biti zaštićene od mraza. Garaže s malo sunčeve svjetlosti odlično su rješenje, ali i njihovo približavanje kući gdje je ipak malo toplije. No, nemojte ih unositi u toplu kuću kao sobnu biljku jer će biti iznimno podložne gljivicama', zaključuje Douglas.