oprezno sa sadnjom

Ove prelijepe biljke nikad nemojte saditi blizu ruža jer će ih potpuno uništiti

25.06.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Mirisni jorgovani, aromantična menta i divan zmajev cvijet samo su neke od vrsta biljaka koje bi mogle trajno uništiti cvat ruža

Kada je riječ o sadnji cvijeća u vrtu, teško ćete pronaći ljepšu i popularniju biljku od divnih ruža. No, činjenica jest da su one i ponešto kompliciranije za uzgoj, jer zahtijevaju posebne uvjete za bujan rast. Uz to, vrijedi obratiti pažnju i s kojim biljkama ih sadite, jer neke kombinacije jednostavno nisu održive.

'Neke biljke jednostavno se ne slažu jedne s drugima. Za početak, ruže je korisno držati što dalje od velikih stabala i grmova ih mogu zasjenjivati i oduzimati im vodu i hranjive tvari', pojašnjava Elizabeth Daniels, hortikulturistica te izdvaja biljke koje nikad ne biste trebale saditi pored svojih ruža.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Jorgovani

S obzirom na to da ruže imaju kompleksan i razgranat sustav korijenja, nikad ih nemojte saditi pored drugih velikih drvenastih biljaka, kao što je jorgovan.

Naime, prelijepi jorgovani uzeli bi ružama vodu i hranjive tvari, a uz to su i osjetljivi na pepelnicu, čestu bolest ruža, koja bi lako uništila obje biljke.

Zmajev cvijet

Biljka zmajev cvijet popularnija je pod svojim engleskim imenom Snapdragon te prepoznatljiva po visokim cvjetovima bijele, žute i ružičaste boje koji rastu u visinu, na prekrasno razgranatim stabljikama.

Zmajev cvijet jednogodišnja je biljka koja uživa u sličnim uvjetima poput ruža (puno sunca i umjereno vlažna zemlja), no čak i naznaka pepelnice mogla bi je u uništiti. Svakako je sadite što dalje od ruža, kako bi obje vrste imale veće šanse za raskošan rast.

Krumpir, rajčica i paprika

Verticiloza i gljivične infekcije samo su dio bolesti kojima je sklono voće i povrće poput krumpira, rajčica i paprika, a koje će u trenu uništiti cvat ružina grma.

'Mnogo voća i povrća osjetljivo je na iste štetočine, kao što su lisne uši i paukovo grinje, što predstavlja velik rizik za ruže', pojasnila je vrtlarica Kristen Smith za blog slavne Marthe Stewart.

Vrtni sljez (Alcea)

Prekrasni vrtni sljez neodoljiv je dodatak vrtu zbog svojih velikih ružičastih cvjetova, a zbog toga što vole isto tlo, izvrsnu cirkulaciju zraka i puno sunca, mogli biste pomisliti kako je njegova sadnja kraj ruža odlična ideja.

Međutim, stručnjaci naglašavaju kako su obje biljke osjetljive na hrđu, a najbolji način da izbjegnete ovu bolest jest sadnja vrtnog sljeza i ruža što dalje jedne od druge.

Divokozjak

Raskošni, žuti cvjetovi divokozjaka odličan su dodatak vrtu zbog svog dugog cvata i činjenice da je riječ o izdržljivim trajnicama.

No, riječ je o invazivnoj biljci koja zadržava vlagu i širi crnu pjegavost, jednu od gljivičnih bolesti na koju su ruže najosjetljivije, pa bi njihova sadnja pored ružina grma mogla biti kobna.

Menta

Zbog svoje otpornosti na bolesti i sposobnosti odbijanja štetočina iz vrta, menta je mnogim vrtlarima odabir bez kojeg ne mogu zamisliti svoju okućnicu. Ali, ovo začinsko bilje je i vrlo invazivno te bi u trenu moglo nadvladati susjedne ruže, oduzimajući im prostor, vodu i hranjive tvari.

'Također, jak miris mente može odbiti oprašivače od posjeta ružama', naglašava Smith.

Vrtni slak

Kao slavna penjačica, vrtni slak poznat je kao idealan odabir za potporne zidove i ograde. Ali, njegova čvrstoća može oštetiti stabljike i listove ruža ako se isprepletu. Uz to, pokušat će uzeti svu vodu i hranjive tvari ružama, koje u njihovoj blizini jednostavno ne mogu uspijevati.

Metiljka

Ova puzava trajnica poznata je i pod nazivom metiljeva trava ili protivak, a poznata je po tome što se brzo širi i stvara guste prostirke. Iako je iznimno lijepa i privlačna izgleda, kobna je za ruže koje bi mogla ugušiti.

'Prenapučenost, smanjeni protok zraka i povećano zadržavanje vlage nikako ne odgovara ružama jer povećava rizik od bolesti te im oduzima resurse potrebne za rast', zaključuje Smith.