dubrovački koralj

Voli sunce: Ova divna biljka tako je lagana za uzgoj, a cvate sve do kraja ljeta

25.06.2024 u 06:52

Bionic
Reading

Ljeto je vrijeme uživanja na otvorenom, okruženi prekrasnim prizorima i mirisima rascvjetanih vrtova. A u tu sliku savršeno se uklapa russelia ili dubrovački koralj koja osvaja slapom niz koji se spušta bezbroj sitnih cvjetića

Podrijetlom iz Meksika, russelia ili dubrovački koralj kako je se češće naziva, prekrasan je ukrasni grm s vitki, tankim stabljikama koje padaju poput vodopada, a svojim svijetlim najčešće koraljno crvenim cjevastim cvjetovima privlače kolibriće i leptire. Ova upečatljiva biljka graciozno će se spuštati sa zidića ili podignutih gredica pružajući predivan prizor od kasnog proljeća pa sve do jeseni, piše Gardenia.

Russelia je prekrasna zimzelena trajnica koju krase čine crveni, žuti ili bijeli sitni trubasti cvjetovi nalik na koralje po čemu je ova biljka i dobila ime. Ono po čemu se posebno ističe je činjenica da nema listove, već samo tanke, mesnate zelene stabljike na kojima se nalaze cvjetovi.

Kod nas se udomaćila na samom jugu Hrvatske, a u hladnijim predjelima također može uspijevati, ali uz malo više njege. A ova biljka, koja svoje ime zahvaliti škotskom prirodoslovcu Alexanderu Russellu, može narasti do 180 centimetara u visinu i 60 centimetara u širinu.

Dubrovački koralj cvjeta brojnim sitnim cvjetićima od ranog proljeća do kasne jeseni i pruža pravi cvjetni spektakli, ali i ugodan miris. Najbolje uspijeva na suncu, a s hladnijim danima prelazi u fazu mirovanja, što znači da je u tom periodu treba manje zalijevati, savjetuje National Parks Board.

Njega i uzgoj dubrovačkog koralja

Russeliji najviše odgovara mediteranska klima, ali može dobro opstati u kontinentalnoj klimi ukoliko su zime blage. Vrlo lako se uzgaja, a uspijeva na punom ili djelomičnom suncu, zasađena u plodno srednje vlažno i dobro drenirano tlo. Nakon što se primi, vrlo je otporna na vrućinu i sušu te zbog toga predstavlja odlična izbor za ljetne vrtove okupane suncem.

Drenirano tlo vrlo je važno za ovu biljku jer omogućava otjecanje vode i na taj način sprečava truljenje biljke. A kada je u pitanju zalijevanje, ključno za ljetne mjesece, važno je zalijevati uz sam korijen, a ne po cvjetovima. A koristan savjet pričekati sa idućim zalijevanjem sve dok se zemlja skroz osuši.

Što se tiče presađivanja, i kod ove biljke vrijedi uvriježeno pravilo da se to čini to u vrijeme faze mirovanja kako bi biljka izbjegla nepotreban stres i dobro se prilagodila novim uvjetima. Razmnožava se reznicama ili dijeljenjem, a najbolje izgleda zasađena u posudama postavljenim na povišeno ili u visećim košarama.

Savjet plus za uspješnu cvatnju

Tijekom ljeta rusellia zahtjeva puno vode, no dolaskom hladnijih mjeseci potrebno je smanjiti učestalost zalijevanja. Također, tijekom perioda cvatnje, ruseliju treba i prihranjivati jednom tjedno te orezivati, uklanjajući ocvale grančice, a to će biti korisno kako za oblikovanje tako i za uklanjanje mrtvih stabljika. Tu brigu brzo će uzvratiti brojnim cvjetovima i dugom cvatnjom.

Russeliji odgovara izravno sunce i polusjena, a ne podnosi niske temperature te je preko zime, ako su temperature niže od 10 stupnjeva, treba unijeti u kuću.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr
sve osim nogometa

Učitavanje...